Kindcentrum Zandzoom: duurzaamheid 2.0

22085 MAKR Zandzoom Emmen 3
Hoe creëer je gelijkwaardigheid, maar ook synergie in een kindcentrum met vier zeer verschillende hoofdgebruikers?

Het nieuwe kindcentrum Zandzoom in Emmen herbergt straks twee basisscholen (openbaar en christelijk), een voorschool en de gemeentelijke gymzaal. Elk met een eigen (onderwijs) visie. Dat maakte het ontwerp voor het kindcentrum complex. Samen met alle gebruikers zijn we tot een optimale plattegrond en toekomstbestendige invulling gekomen.

De grote gemene delers zijn de hoofdentree met zonneluifel, de gymzaal en de natuurspeelplaats. Via de hoofdentree kom je in het gezamenlijke hart van het gebouw. Binnen is de plattegrond symmetrisch waardoor beide scholen gelijkwaardig zijn. Ook is er rekening gehouden met toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

01-09
Een duurzaam en multifunctioneel gebouw

Het kindcentrum is aanpasbaar, circulair, regeneratief en educatief.

Het is een compact gebouw met natuurlijk licht en effectief georiënteerde gevels. Het flexibel skelet, de constructie met grote overspanning en het aanpasbare inbouwpakket, maken dat het gebouw eenvoudig is aan te passen en te demonteren. De Zandzoom is daarnaast hoogwaardig geïsoleerd (Rc gevel, dak 6,0, triple beglazing en hoge luchtdichtheid, Qv10 0,25). Vraaggestuurde ventilatie die regelbaar is per ruimte en zomernachtventilatie zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Ook qua energieverbruik scoort het gebouw goed. Er wordt gebruik gemaakt van een energiezuinige lucht/water warmtepomp, daarnaast zorgt een centrale opstelling van de installaties en warmteterugwinning voor energiebesparing. De school beschikt over 450 pv-panelen (390Wp) en maakt gebruik van LED verlichting. Groene daken zorgen voor natuurlijke koeling en waterretentie.

Om water te besparen zijn er zelfsluitende kranen en besparende toiletten. Op het terrein is een wadi voor waterinfiltratie.

De groene speel- en leeromgeving stimuleert de kinderen om meer te leren over biodiversiteit, natuurlijke kringlopen en hergebruik van materialen. Gebouw en omgeving fungeren als een levend lesboek.

De bouw van deze bijzondere school start na de zomervakantie 2024.

In samenwerking met

LindHorst huisvestingsadviseurs b.v.

Gemeente Emmen

Onderwijs en Opvang Emmen

OBS Delftlanden

CBS Het Talent

Stichting Viviani

Ingenieursburo Meijer & Joustra BV

INNAX