Voorontwerp Steengroeve Museum Winterswijk

17061 A 62 Foto

Het Steengroeve Museum Winterswijk komt in zicht. Afgelopen zomer is het voorontwerp ter inzage gelegd. Onze architect Jorrit Hulshof, geboren en getogen in deze omgeving, heeft het museumgebouw en een bijbehorend paviljoen ontworpen.

Het ontwerp en de kleurstelling van de duurzame materialen zijn geïnspireerd op de aardlagen van de groeve. Het gebouw zal gedeeltelijk in het groen en in een landschapswal opgaan.

Voor de bouw van het circulaire paviljoen naast het museum worden houten spanten gebruikt die afkomstig zijn van de voormalige entree van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het museum komt aan de rand van de steengroeve, die deels nog in bedrijf is en deels is teruggegeven aan de natuur. Het krijgt een transparante entree met twee vleugels waarin expositieruimtes, een filmzaal en een kleine horecagelegenheid met twee terrassen te vinden zijn. In het aangrenzende pyrietpaviljoen kunnen kinderen op zoek naar fossielen, pyriet en andere mineralen.

Geologische parel

De steengroeve van Winterswijk is de geologische schatkamer van Nederland. De groeve is wereldwijd een van de weinige locaties waar het begin van het dinosaurustijdperk zichtbaar is. De fossielen die hier bewaard zijn gebleven zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Door geologische processen en kalkwinning zijn de 240 miljoen oude aardlagen aan de oppervlakte gekomen. De locatie is een schatkamer voor zowel professionele geologen en paleontologen als amateur-onderzoekers. Vondsten uit de groeve zijn te zien in Naturalis Leiden, waar ze deel uitmaken van de vaste collectie.

Steengroeve Museum Winterswijk is een initiatief van Stichting Terra Temporalis. Het doel is om deze bijzondere geologische locatie voor iedereen zichtbaar en toegankelijk te maken.

Het streven is eind 2025 - begin 2026 de deuren te openen.

01-11