14055 maas architecten school haren 022

Basisschool Haren

Leren

Het is zien en gezien worden in deze school met kloosterachtige allure.

Basisschool Haren Leren

Een basisschool met de serene uitstraling van een klooster, inclusief verstilde binnenplaats. Maar in tegenstelling tot een klooster staat hier alles in het teken van openheid en visueel contact. Met elkaar en de buitenwereld.

Voor het ontwerp waren er twee belangrijke eisen: het gebouw moest aardbevingsbestendig zijn (Groningen) en het ‘wij-gevoel’ versterken. Want zien en gezien worden is belangrijk in de onderwijsvisie van de katholieke Nicolaasstichting. Zo leren kinderen oog te hebben voor elkaar.

14055 maas architecten school haren 023
14055 maas architecten school haren 027

2019: predicaat ‘Excellente School’ (ministerie van Onderwijs) én Beste gebouw van Groningen (publieksprijs)!

Basisschool Sint Nicolaas ligt midden in een groene woonwijk met veel vrijstaande woningen. Daarom is er gekozen voor een geschakeerd gebouw met verschillende hoogtes. De school heeft zo een sterke verbondenheid met de omgeving en het landschap.

14055 maas architecten school haren 015
14055 maas architecten school haren 016

Inspiratie voor het ontwerp kwam van een kloosterhof, een binnenplaats in een klooster waar je omheen kunt lopen. De ligging van de school op het zuiden leende zich daar perfect voor.
Een patio/binnenplaats verbindt ruimtes visueel met elkaar. En het laat leerlingen het weer en de seizoenen beter beleven.

In het ontwerp is dit vertaald naar een tweelaagse en eenlaagse opbouw met daartussenin een patio. Het noordelijke deel van de school bestaat uit twee verdiepingen, het zuidelijk deel ligt met één verdieping een stuk lager. Daardoor komt er altijd zon binnen in de patio.

14055 Voorlopig ontwerp 20150324 12x a3 3
14055 haren schets 1
14055 haren schets 2
14055 haren schets 3
14055 maas architecten school haren 025

In de school is het ruim en licht, met veel glas. De centrale ruimte met verhoogd atrium is de plek waar iedereen samenkomt. Je kijkt er helemaal door tot in de patio. Beneden loopt de gang rond de binnenplaats. Door de grote glaswanden kun je dwars door patio en de school kijken.

De 18 klaslokalen liggen aan de buitenzijden, grenzend aan de gangen. De onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben elk een eigen domein. In de centrale hal en het atrium is er contact met de verdieping. Vanaf de vide op de verdieping kun je naar beneden en op de binnenplaats kijken.

Op de kopse kant van de patio zit een speellokaal. De melkwitte glaswand loopt door tot in het ‘torentje’ met alle technische installaties. ’s Avond als de verlichting aan is werkt dit als een lichtbaken in de binnenplaats.

Voor kinderen die meer aankunnen dan het lesprogramma biedt is er de ‘werkwinkel’. Een ruimte die bij de aula kan worden betrokken. De groepsruimtes komen niet direct op de aula uit. Als er geen activiteiten zijn heerst daar rust.

14055 maas architecten school haren 024
14055 maas architecten school haren 026

Door de grote raampartijen aan de binnen- en buitenkant, de ruime (70 m2) lokalen en transparante gangen zien de leerlingen elkaar letterlijk beter. De splitlevel indeling maakt het gebouw spannend zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijkheid en functionaliteit.

Alles is zo ontworpen om onze manier van lesgeven te versterken en te ondersteunen. Precies zoals we het wilden

Alice Duursma, voormalig directeur Sint Nicolaasschool

Het strakke gebouw is verfijnd en ingetogen gedetailleerd. De gemetselde buitengevel is nabehandeld met chippermortel. De bruine en witte stenen die ‘gestrooid’ door de mortel heenkomen geven de gevel een subtiele gelaagdheid. Dit combineert prachtig met de houten gevels.

De rustige uitstraling buiten wordt binnen herhaald. Het interieur is helder en licht, met hier en daar elementen van hout. Een omgeving waar leerlingen zich zonder onnodige afleiding goed kunnen concentreren. Zij zijn het die kleur geven aan het gebouw.

Haren Sint Nicolaasschool 72 dpi 24
01-04

Omdat de school in de aardbevingsgevoelige provincie Groningen staat, moest de totale constructie licht en flexibel zijn. Het gewicht is teruggebracht door een combinatie van een lichte vloeropbouw met een staalplaatbetonvloer en een zwevende dekvloer.

Haren Sint Nicolaasschool 72 dpi 16
Haren Sint Nicolaasschool 72 DPI IV 1 v1

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

RAV Flevoland

Bekijk project

Details

Soort project
Leren
Status
Gerealiseerd
Soort project

Nieuwbouw basisschool

Locatie

Haren, Nederland

Opdrachtgever

Nicolaasstichting Haren

Projectmanager

BCN - Drachten

Aannemer

Van Wijnen Groningen

Constructeur

abtWassenaar - Haren