Productielocatie WILA Lochem
WerkenWinnaar nationale staalprijs 2022!
De tweede productievestiging van WILA in het Gelderse Lochem is enig in zijn soort. Het gebouw kan gelezen worden als één volume van 155 bij 85 meter waarin alle functies zijn ondergebracht, van productiehal tot kantoren en kantine. Bij de planvorming zijn de werknemers betrokken. Het gebouw won in 2022 de Nationale Staalprijs.
De nieuwe vestiging straalt zuiverheid en precisie uit. Een verwijzing naar de hoogwaardige producten die hier 7 dagen per week, 24 uur per dag worden geproduceerd. WILA is international marktleider op het gebied van high-tech systemen en gereedschappen die plaatmateriaal kunnen buigen.
Visie
Er zijn geen afgesloten 'werelden' in het gebouw. Kantoor- en productiepersoneel staan in open verbinding met elkaar en vormen samen een team.
Daglicht en uitzicht hebben een positieve invloed op het welzijn van mensen, daarom is er veel glas toegepast, zowel in de buitengevel als binnen. Enorme panoramische ramen bieden uitzicht op de bosranden van Lochem-Ampsen, het spoor en het Twentekanaal met voorbijvarende vrachtschepen. In de productiehal zijn daarnaast sheddaken gemaakt met lichtstraten op de noordkant. Het vele glas geeft ook de buitenwereld een inkijkje in het productieproces, belangrijk voor WILA dat staat voor transparantie.
De gebouw is zo ontworpen dat alles integraal aan elkaar is gekoppeld. De ondersteunende functies zitten zowel aan de noord- als aan de zuidzijde waardoor de looplijnen kort en efficiënt zijn. Door de open opzet is er sprake van één wereld; iedereen staat met elkaar in verbinding. Dit bevordert het werkplezier en versterkt de teamgeest.
…met oog voor detail en veel aandacht voor de gebruiker.
Een glazen atrium geeft aan de noordzijde toegang tot de productiehal en de kantoren op de eerste verdieping. Het atrium is tevens hoofdentree en visitekaartje van het bedrijf. Als tegenhanger van het vele staal en glas is hier gekozen voor fijn bezaagd eiken en twee grote bomen die de hoogte van het atrium benadrukken.
De gezamenlijke kantine is bewust aan de zonnige zuidzijde geplaatst. Als onderdeel van de kantine is er een inpandig dakterras met verticaal groen. Het terras heeft glazen schuifdeuren zodat op mooie dagen genoten kan worden van de buitenlucht.
De kantine is via een groot bordes te bereiken. Vanaf het bordes is de enorme productiehal van 15.000 m2 te overzien. De hal is opgebouwd uit een raster van vakwerkliggers waardoor een vrije overspanningen van meer dan 21 meter mogelijk is. Door het ontbreken van hinderlijke obstructies kunnen machines en routing naar wens worden ingedeeld en zo nodig aangepast.
In deze nieuwe vestiging van WILA zijn veel verrassende onderdelen toegepast. Zo zit het dak van de productiehal vol met kraanbanen, meer dan gebruikelijk. Dat vereiste maatwerk. De hal kan nu zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld. Die flexibiliteit maakt het pand zeer toekomstbestendig. De uitkraging en overkapping aan de zijde van het Twentekanaal was constructief een huzarenstukje. Dat er gekozen is voor een uitkraging is op zichzelf al bijzonder voor een productiebedrijf. De ambitie van de directie maakte het mogelijk om niet alleen een uiterst functioneel gebouw te maken, maar ook een aansprekende architectonisch eenheid. Ook opmerkelijk voor een fabriek: het pand is volledig elektrisch. Het heeft eigen PV-panelen en wordt verwarmd met warmtepompen. Een hightech systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat met schone lucht, de juiste luchtvochtigheid en een stabiele werktemperatuur.
Het gebouw kan als één volume gelezen worden, waarin alle functies zijn opgenomen.
Jorrit Hulshof Architect