09064 MAKR Laren 6

Uitbreiding woonboerderij Laren

Wonen

Moderne aanbouw bij een oude boerderij.

Uitbreiding woonboerderij Laren Wonen

In het landelijke gebied van het Gelderse Laren heeft de voormalige woonboerderij van acteur en schrijver Albert Mol een tweede leven gekregen. De woning is uitgebreid met een moderne aanbouw die zowel recht doet aan de oude boerderij als aan de omgeving.

De huidige bewoners vielen voor de locatie en sfeer van de woonboerderij uit 1910, maar al snel bleek de woning te klein voor het gezin. Nadat de keuken was verbouwd, hadden ze behoefte aan een extra slaapkamer, werkruimte, een atelier en een zonnige zitkamer.

Ook misten ze een beschutte buitenruimte en contact met de omgeving, een bekend probleem bij bestaande boerderijen. Omdat het bestemmingsplan slechts ruimte bood voor een kleine uitbreiding, waren enkele creatieve oplossingen nodig.

09064 MAKR Laren 8

Aansluitend op de woonkeuken is een moderne aanbouw gerealiseerd. Door het grote contrast versterkt de aanbouw de uitstraling van de oude boerderij. De uitbreiding is ontworpen als een schuur met een glazen voorgevel op het zuiden en een meer gesloten achtergevel op het noorden.

De dubbele kappen aan de voorzijde zijn een voortzetting van de kapvorm van de boerderij. Ze verbinden het nieuwe met het oude en creëren op een creatieve manier extra ruimte binnen de beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

09064 MAKR Laren 6
09064 MAKR Laren 5

Om een beschutte veranda te realiseren, is de aanbouw iets naar achteren geplaatst. De royale overstek van de kap zorgt zomers voor natuurlijke zonwering. ’s Winters, als de zon laag staat, stroomt warmte en daglicht naar binnen.

09064 MAKR Laren 1

Binnen loopt de bestaande woonkeuken naadloos over in de aanbouw. Er zijn nergens deuren, alle ruimtes vloeien in elkaar over. Op het zuiden bevindt zich een knusse zitruimte. De ouderslaapkamer (met open badkamer) en werkkamer liggen op het oosten en grenzen aan een verdiept terras. Door de aanbouw hier iets te verdiepen, is er extra hoogte gewonnen voor het atelier op de verdieping.

Aan de achterzijde (noordkant) zorgt een hoog raam tot op de grond voor daglicht en uitzicht. Dwars door de uitbouw is er een zichtas met aan beide zijden uitzicht op de landelijke omgeving.

09064 MAKR Laren 10
09064 MAKR Laren 20
09064 MAKR Laren 2
09064 MAKR Laren 3
01-03
09064 MAKR Laren 7
09064 MAKR Laren 4
Materiaalgebruik

De aanbouw is volledig uitgevoerd in Western Red Cedar-hout, waardoor de ‘schuur’ opgaat in het landschap. Er is veel aandacht besteed aan details, zoals een verholen goot en nauwkeurig ingepaste daklichten voor het atelier.

09064 MAKR Laren 9

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Interieur hoofdkantoor Sissy-Boy

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Modern landhuis Laren (Gld)

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Uitbreiding woonboerderij Laren

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Regionale ambulancevoorziening Flevoland

Bekijk project

Revitalisatie zorglocatie Oranjestein in Doorn

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Locatie

Laren, Nederland

Opdrachtgever(s)

Particulier

Oppervlakte

ca. 90m2