16007 maas architecten woonhuis woerden 010

Woonhuis Woerden

Wonen

Het beste van twee werelden.

Woonhuis Woerden Wonen

Deze woning aan de rand van Woerden krijgt sinds de oplevering in 2020 veel respons. De aantrekkingskracht zit niet alleen in het ontwerp - klassiek met een moderne touch - maar ook in de zorgvuldige mix van materialen en onberispelijke afwerking. Hier komen vormgeving en ambacht perfect samen, het beste van twee werelden.

16007 maas architecten woonhuis woerden 007

Het perceel is 1600 m2 groot en ligt in de voormalige polder Cattenbroek. De meeste huizen staan hier aan de eeuwenoude dijk met knotwilgen en slootjes. Een historisch stukje ’woest land’ met zicht op de Cattenbroekerplas (zandafgraving) en een natuurgebied.

16007woonhuis woerden situatie
16007 maas architecten woonhuis woerden 2

Het was puur toeval dat de eigenaren een onbebouwde kavel aan deze oude dijk ontdekten. Hier wilden ze een huis bouwen voor hun tweeën. Met een eigen plek voor de kinderen en gasten als ze komen logeren. Een moderne woning met een warme uitstraling en een rieten kap.

Om te kunnen voldoen aan het bestemmingsplan is gekozen voor een kapwoning met bijgebouw. Zo kon het beschikbare bouwvak maximaal worden benut. De woning is het domein van de ouders, het bijgebouw is voor logees.

16007 maas architecten woonhuis woerden 003
16007 maas architecten woonhuis woerden 004

De indeling van het huis is volledig afgestemd op twee personen. Zo was er slechts één slaapkamer nodig. Dat was de aanleiding om een vide te maken met boven de master bedroom en een grote kleedkamer. De vide benadrukt al bij binnenkomst in de woning de hoogte en ruimtelijkheid.

Alle ruimtes vloeien op een natuurlijke manier in elkaar over. Binnen, maar ook van binnen naar buiten.

De keuken ligt iets hoger dan de woonkamer. Je kijkt over de woonkamer heen de tuin in, helemaal tot aan de Cattenbroekerplas. Door de grote glaspuien is de relatie met buiten optimaal.

16007 maas architecten woonhuis woerden 008
Kamstra 1 vide 3
Kamstra 1 vide
16007 maas architecten woonhuis woerden 012

Het grote terras achter het huis is dé plek voor de ochtendzon. De zon draait vervolgens naar de zijkant van het huis. Daar zit je het heerlijkst tot zonsondergang. Om het terras wat meer privé te maken is een kleine inspringing gemaakt. De rieten kap loopt over het terras door en geeft een prettige beschutting.

16007 maas architecten woonhuis woerden 001
Kamstra 1 vide 2

De woning komt extra tot z’n recht door het gebruik van hoogwaardige materialen en de zorgvuldige afwerking.
De zand-grijze steen is van het Deense topmerk Petersen. De magie van Petersen is de prachtige nuancering. De steen combineert perfect met het riet en het hout.
Al het verticale houtwerk is van red cedar. Het is gebeitst in een opvallende warm oranje kleur (Leegwater verfsystemen).

De carport, het bijgebouw en de hoge dakkapellen hebben een bekleding die lijkt op zink. Maar het is gemaakt van staalplaten van het Finse merk Ruukki. De licht metallic uitstraling en fijne structuur geven het materiaal diepte.

De zwarte aluminium kozijnen zijn van Tudor. De schuifpui aan de achterzijde is uitgevoerd met het minimalistische systeem Pure View. De zeer slanke stijlen en profielen laten een maximale hoeveel licht binnen en beperken het uitzicht naar buiten nauwelijks.

Mooi detail is het dakoverstek van het zijterras. Om het dikke dakpakket slanker te laten ogen is de houtafwerking op twee plekken subtiel teruggelegd.

16007 maas architecten woonhuis woerden 002
16007 maas architecten woonhuis woerden 1
16007 maas architecten woonhuis woerden 009
16007 maas architecten woonhuis woerden 4

De woning staat in drassig gebied en is daarom iets verhoogd. De brede treden met daartussen mos laten de overgang naar de tuin op een geleidelijke, natuurlijke manier verlopen.

Ook vanuit de tuin is er een relatie met binnen. De gevlinderde betonvloer van de keuken loopt door in het terras. Aan de achterzijde is het gevlinderde beton doorgezet, met dit verschil dat het terras wordt omsloten door hout. De houten rand bij de glaspui reageert op de eiken visgraat vloer in de woonkamer.
De meerstammige boom begrenst het terras en geeft hoogte - en daarmee ook diepte - aan de tuin.

16007 maas architecten woonhuis woerden 005

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

IKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Opgeleverd

2020

Woonoppervlakte

220 m2 begane grond, 80 m2 verdieping

Locatie

Woerden, Nederland

Opdrachtgever

Particulier

Aannemer

Van der Grift, Harmelen

Fotografie

Hans Gorter