EV Villa Elst 47

Villa Elst

Wonen

Wat is de meerwaarde van split-level?

Villa Elst Wonen
Opgave

Veel trappen, dat is vaak de associatie bij een split-level woning. Dat geldt niet voor deze ruime split-level in het Gelderse Elst. De woonkamer en leefkeuken zijn gelijkvloers, alleen de slaapkamer, berging en inpandige garage liggen op een ander niveau. Het hoogteverschil met die ruimtes is slechts anderhalve meter - een halve verdieping - en dat heeft meerdere voordelen.

Het perceel is ca. 1.600 m2 groot en ligt in een groene omgeving. In de wijk is een grote diversiteit aan vrijstaande woningen, met en zonder kapverdieping. Omdat de opdrachtgevers een woning wilden met een plat dak, moesten we de bouwruimte op de kavel optimaal gebruiken.

17009 PR Vooroverleg Welstand 20170411 01
EV Villa Elst 1
EV Villa Elst 10

De eigenaren wilden graag een strak, modern huis met een plat dak waarin al hun woonwensen konden worden gerealiseerd. Een lastige opgave vanwege de omvang van het perceel en de maximale toegestane goothoogte van 4,50 meter. Ruimte creëren met een extra verdieping was daarom geen optie, wel konden we de grond in. De keuze voor een split-level indeling was snel gemaakt, die creëert op een efficiënte wijze veel leefruimte zonder de footprint van de woning te vergroten.

Aan de voorzijde zijn de verschillende niveaus goed zichtbaar. Twee rechthoekige blokken grijpen subtiel in elkaar waardoor er een verspringing ontstaat. In het lagere blok, op straatniveau, bevinden zich de woonkamer en leefkeuken. In het opgetilde deel van hogere blok zitten de slaapvertrekken, onder maaiveld de garage en berging.

De entree is op de overgang van beide blokken gesitueerd, maar de bewoners kunnen ook de binneningang via de verdiept liggende garage gebruiken.

EV Villa Elst 18
EV Villa Elst 48

Contact met buiten, harmonieuze verbindingen tussen de verschillende vertrekken en logische looproutes waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. De zithoek en leefkeuken grenzen aan een veranda die de overgang vormt naar de tuin. Vanuit het kookgedeelte kijk je uit op de straat en de entree.
De studeerkamer zit op de begane grond aan de voorzijde van de woning. Door de deuren open te zetten wordt deze ruimte onderdeel van de leefvertrekken en loop je makkelijk even naar de keuken voor koffie. De studeerkamer is ook vanuit de hal bereikbaar zodat bezoek niet via de woonvertrekken naar binnen hoeft.

Bij binnenkomst in de royale hal valt meteen de patio op. Deze centraal gelegen binnentuin versterkt de ruimtelijkheid en zorgt voor veel daglicht in de woning. Vanaf de slaapkamerverdieping tot in de garage en berging valt er licht binnen. Door het kleine hoogteverschil van anderhalve meter en het daglicht zijn deze vertrekken met de begane grond verbonden en is er visueel contact mogelijk. Een grote meerwaarde van een split-level woning.

Van de buitenkant valt op dat de begane grond iets boven maaiveld ligt. De terrassen lijken te zweven en krijgen zo een eigen, gedefinieerde plek.

EV Villa Elst 35
EV Villa Elst 8
EV Villa Elst 33

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

RAV Flevoland

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

430m2

Locatie

Elst, Nederland

Opdrachtgever(s)

Particulier

Aannemer

Valleibouw, Veenendaal

Interieurarchitect

Jeroen van Dijk, Elst

Fotografie

Edith Verhoeven