14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 005

Patiowoning Apeldoorn

Wonen

Waarom slopen niet altijd de beste oplossing is.

Patiowoning Apeldoorn Wonen

Wat te doen met een gedateerde patiobungalow uit de jaren 60? Vaak is slopen goedkoper dan renoveren. De nieuwe eigenaren wilden het huis echter graag behouden en meehelpen bij de verbouwing. De gezamenlijke inspanning resulteerde in een voor de bewoners onvergetelijke ervaring. En niet onbelangrijk: binnen het beschikbare budget.

14047 MAKR Schets 001

De vierkante patiowoning staat in de wijk Berg en Bos. Een van de mooiste en lommerrijkste woonlocaties van Apeldoorn, aan de rand van de Veluwe. Het hoekperceel is ca. 1.100 m2 en vrijwel omsloten door groen. In dit deel van de wijk staan meerdere bungalows uit de jaren 60.

14047 MAKR Situatie2

De bestaande bungalow is opgetrokken uit grijze betonstenen. Een compact vierkant huis met in het midden een patio om daglicht binnen te krijgen. Ondanks de patio was het binnen erg donker. Het huis had kleine ramen en een zeer gedateerd interieur met binnenwanden van betonsteen en donkere plafonds. Ook qua afwerking en isolatie was de bungalow nog in ‘authentieke’ staat.

14047 MAKR Apeldoorn Bestaand 001
14047 MAKR Apeldoorn Bestaand 002

Met een aantal stevige ingrepen hebben we de woning gemoderniseerd en toekomstbestendig gemaakt. Een belangrijke ingreep was het vervangen van de kleine ramen door grote glaswanden. Niet alleen kwam er zo meer licht naar binnen, ook werd de prachtige bosomgeving onderdeel van het woongenot. Aan de zuidkant (achterzijde) van het huis is bestaande gevel over de volle breedte vervangen door een glazen pui. Om extra ruimte te creëren en de connectie met de tuin te vergroten is de glaswand een meter naar buiten geplaatst.

Daarnaast is de patio aangepast. De haard op de hoek is verwijderd en we hebben de patio doorgetrokken tot aan de bovenkant van de dakrand. Hierdoor komt er meer daglicht binnen in het midden van de woning.

14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 011
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 010

De plattegrond van de woning is grotendeels hetzelfde gebleven: de woonkamer, keuken en hoofdslaapkamer zijn gericht op de zonnige (open) tuinkant. De extra slaapkamers, entree en garage liggen aan de meer besloten voorzijde. Wel hebben we de indelingen ruimtelijker en de routing logischer gemaakt.

17047 MAKR PLG oud nieuw staand
01-03

Het opvallendste nieuwe element is de lange houten binnenwand achter de patio. Een voortzetting van de paneelwand buiten, bij de entree van de woning.
Vanuit de hal begeleidt de wand de lange zichtlijn dwars door de woning, zonder al iets prijs te geven van de leefvertrekken.

De houten afscheiding is zeer bepalend voor de sfeer in deze semi-transparante patiowoning. Die begrenst niet alleen de openheid, maar geeft ook warmte en een gevoel van beschutting. Daarnaast is de wand een decoratief element.
Een deel is uitschuifbaar zodat de slaapkamer die er achter verscholen ligt kan worden afgesloten. Als de schuifdeur open staat is er vrij zicht langs de pui, zonder inkijk in het slaapvertrek.

Voor een strakke afwerking zijn de open haard en de televisie opgenomen in de houten wand.

14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 006
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 007
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 004
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 008

Ook aan de buitenkant is de patiobungalow onherkenbaar veranderd. De grauwe betonstenen zijn vervangen door wit stuukwerk met houtaccenten. De kleine ramen maakten plaats voor grote glasgevels met zwarte aluminium kozijnen.
De overstek (natuurlijke zonwering) boven het terras is een voortzetting van het plafond binnen. Ook de tegels zijn doorgetrokken van binnen naar buiten. Het geheel straalt eenheid en rust uit.

14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 001
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 002
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 003
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 015
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 016
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 005
14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 018

Voor het casco, de ramen, kozijnen en vloeren is een aannemer ingeschakeld. Vrijwel alles moest opnieuw worden gedaan. De bewoners hebben met hulp van familie onder meer de wanden en het plafond geïsoleerd en afgewerkt. Ook hebben ze met veel zorg de lange houten wand gemaakt.

De renovatie heeft een modern overzichtelijk huis opgeleverd dat groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Alles is hoogwaardige afgewerkt. Overal stroomt het daglicht vrij naar binnen. Met als kers op de taart ruim zicht op de bostuin met zijn vele vogels en eekhoorns.

14047 maas architecten verbouwing apeldoorn 011

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

IKC Argonauten Haarlem

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

250 m2

Locatie

Apeldoorn

Opdrachtgever(s)

Particulier

Aannemer

Bouwbedrijf Koerkamp Twello

Fotograaf

Christiaan de Bruijne