GS1603 VH 6012

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Werken

Hoe creëer je een aansprekende werkplek langs een snelweg?

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk Werken

Het nieuwe hoofdkantoor van melkpoederproducent Vreugdenhil staat aan de A28, vlakbij de afslag naar Nijkerk-Zuid. Een goede zichtlocatie voor een landmark, maar weinig uitnodigend voor medewerkers en bezoekers. Door de beperkingen van de locatie als uitgangspunt voor het ontwerp te nemen, is er een alzijdig gebouw gerealiseerd met een verrassende binnenwereld en riant uitzicht over het landschap. Een duurzaam visitekaartje dat past bij de ambitie en identiteit van deze internationaal opererende zuivelgigant. Het ontwerp kreeg het BREEAM-NL Outstanding certificaat.

De bouwlocatie bevindt zich op het bedrijventerrein Arkerpoort, aan de A28. Een min of meer driehoekige gebied ingeklemd tussen wegen, naast het talud van de afrit Nijkerk-Zuid. Op de drie hoeken van het terrein moest een landmark verrijzen. Het nieuwe gebouw is afgestemd op de deze zichtlocatie en naar alle kanten gekeerd.

01-08

Om de snelweg en het verkeer zoveel mogelijk op afstand te krijgen is het driehoekige gebouw iets getordeerd geplaatst. Zo werd vermeden dat de gevels parallel of haaks op de A28 zouden komen te staan. Door daarnaast het maaiveld deels te verhogen is het zicht vanaf de verdiepingen opgetild en kijk je over de snelweg heen op het omringende landschap. Ook de alzijdige oriëntatie van het pand helpt bij het verleggen van de focus op de omgeving in plaats van de snelweg.

12053 maas architecten kantoor nijkerk 016

De spil van dit alles vormt het atrium met glazen dak en spectaculaire luie trap die zich rond een grote boom wentelt als romige melk in een draaikolk. Rond het atrium liggen alle functionele ruimtes. Ze zijn verdeeld over drie verdiepingen en verbonden met een loopbrug.


De uitnodigende wenteltrap leidt naar de tussenverdieping waar zich het restaurant annex werkcafé met bar en keukeneiland bevindt. Een prettige open ruimte met rondom zicht én contact met de ontvangstruimte en receptie. Bij mooi weer gaan de deuren open van het beschutte buitenterras. De enorme glaspuien laat het daglicht naar binnen stromen; overal is de relatie met buiten voelbaar.

12053 maas architecten kantoor nijkerk 038
12053 maas architecten kantoor nijkerk 024

De omarmende wenteltrap is zo uitnodigend dat niemand er nog over peinst om de lift te nemen.

Het nieuwe hoofdkantoor moest ook de identiteit en duurzaamheidsdoelen van Vreugdenhil weerspiegelen. Daar horen voor het concern de thema’s belevingswaarde, interactie, het nieuwe werken en flexibiliteit bij. Het ontwerp en interieur geeft daar alle ruimte voor.
Binnen heerst een levendige sfeer. Naast de ruim 65 werkplekken zijn er diverse ontmoetingsplekken en doorzichten.

Vanuit het restaurant leidt een trap naar de verdiepingen waar de werkplekken en vergaderruimtes zijn. Ze liggen rondom het atrium waardoor er veel interactie tussen de medewerkers mogelijk is. Overal is het licht, ruim, open en transparant. De glasgevel levert op verschillende plekken in het gebouw mooie door- en uitzichten op.

12053 maas architecten kantoor nijkerk 027
12053 maas architecten kantoor nijkerk 025 resized
12053 maas architecten kantoor nijkerk 033
91
92

Het verhoogde maaiveld maakt het mogelijk om vanuit het restaurant direct naar buiten te lopen. Ook is de ophoging gebruikt om het parkeren bij het gebouw en in de directe omgeving zoveel mogelijk uit het zicht te houden.

12053 maas architecten kantoor nijkerk 017
12053 maas architecten kantoor nijkerk 018

Door de rondingen en de volledig glazen gevels heeft het kantoorpand een modern en open karakter. De glasgevels zijn voorzien van een zeefdrukpatroon dat de mate van transparantie reguleert. Op ooghoogte is het maximaal transparant, op vloerhoogte meer gesloten. In detaillering zijn de gevels zo strak mogelijk gemaakt, als een ’gladde huid’. Dit geeft het gebouw een product gerelateerde uitstraling dat past bij het imago van Vreugdenhil.

01-04

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Woonhuis Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

IKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Details

Soort project
Werken
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

2860m2

Locatie

Nijkerk, Nederland

Opdrachtgever(s)

Vreugdenhil Dairy Foods

Aannemer

Slingerland Bouw, Nijkerk

Installateur

Van Dorp installaties

Fotografie

Christiaan de Bruijne, Dirk Verwoerd

Video

The Timewriters