Villa Gorssel
WonenDynamisch wonen tussen bos en rivier.
Met aan de voorzijde een bos en aan de achterzijde de Gelderse IJssel mag deze woonlocatie met recht uniek worden genoemd. De route door het bos komt uit bij een ingetogen woning op een open plek. Weinig doet nog vermoeden dat het huis op een vijf meter hoge rivierduin ligt. Met schitterend uitzicht over de rivierloop en de uiterwaarden.
De dynamische omgeving vormde de basis voor het ontwerp. De voorzijde is besloten als het bos, de achterzijde open als het rivierlandschap. Om een goede scheiding te krijgen tussen privé en openbaar heeft het ontwerp een T-vorm. Het voorgebouw in de T creëert samen met beplanting de benodigde privacy voor de tuin en de leefvertrekken. Vanuit het bos arriveert het bezoek in de omarming van het voorgebouw.
De overdekte entree in de oksel van het voorgebouw zet het besloten gevoel van het bos nog even door. De terugliggende voordeur wordt geflankeerd door houten wanden.
De rivierzijde is open en weids. Het spectaculaire uitzicht is verleidelijk maar ligt op het koele noordwesten. In het open landschap heeft de wind hier vrij spel. Dat stelde speciale eisen aan het ontwerp: wel het uitzicht, niet de nadelen van de ligging.
De zwembadtuin ligt op het zuidoosten, aan de entree- en boskant van de woning. Omdat het voorgebouw de tuin afschermt is er toch veel privacy.
Het voorgebouw is het domein van de kinderen. Hun slaapkamers kijken uit op het zwembad en de omsloten tuin.
Het verandaterras vormt een overgangsgebied tussen de hoger gelegen woning en de bostuin. De natuurstenen vloer loopt van binnen door in het terras en de trappen.
Alles staat met elkaar in verbinding en nodigt uit tot bewegen. Vanuit de tuin is er een verleidelijke glimp van de rivier te zien.
Architectuur gaat ook over de buitenruimte. Hoe die in relatie staat tot de omgeving, de zon en de wind.
Grote luie trappen geven toegang tot het hoger gelegen verandaterras aan de achterzijde. Het terras ligt op de kop van de woonkamer en heeft een royale overstek. Een vaste glazen wand en een glazen schuifwand schermen de buitenruimte af tegen de heersende westenwind. Door het vele glas vervaagt de grens tussen binnen en buiten.
Ook binnen lopen de twee werelden - bos en rivier - subtiel in elkaar over. De entree splitst zich bij twee korte trappen. De trap naar beneden komt uit in het souterrain met diverse voorzieningen en logeerkamers. De trap omhoog leidt naar het opgetilde woongedeelte. Dankzij de splitlevel indeling valt er zelfs in het souterrain daglicht binnen en is er overal contact mogelijk.
De route naar het hart van de woning is als een wandeling vanuit het bos naar de rivier. De met houten wanden en houten plafond omlijste toegang tot de woonkeuken stelt het zicht op de rivier nog even uit. Aan het einde opent de woning zich en kom je in het slanke deel terecht. Het adembenemende weidse uitzicht op de rivier en het landschap maakt de verrassing compleet.
De woonkamer ligt op kopse kant, aansluitend aan de keuken. Vanuit de bijna volledig transparante woonkamer is er zowel zicht op de bostuin met zwembad als op de uiterwaarden en de IJssel.
Zowel binnen als buiten zijn er houtaccenten toegepast. Het hout geeft het huis een warme uitstraling. Om eenheid en rust te creëren zijn er nergens plinten, en lopen vloeren en plafonds door naar buiten.
Door de kleine knik in het gebouw is er vanuit de ouderslaapkamer ook zicht op het huis. Dat geeft een veilig en geborgen gevoel.