Landgoedwoning Warnsveld
WonenEen unieke woonplek op steenworp afstand van de ouders.
Voor de jonge opdrachtgever en zijn vriendin was het een kans uit duizenden: wonen op een klein particulier landgoed. De aanstaande landgoed bewoner, zelf bouwkundige, wilde een informeel huis. Geen luxe villa maar een betaalbare woning die opgaat in de omliggende natuur. En niet onbelangrijk: op gepaste afstand van het huis van zijn ouders, de eigenaren van het terrein.
Het driehoekige terrein is omsloten door boomsingels en een beek. Het maakt onderdeel uit van een kleinschalig waardevol essenlandschap. De landgoed status van het gebied bepaalt dat er alleen aan de randen bebouwing mag staan. Het huis van de ouders staat aan de noordwestrand, met zuidelijk daarvan een schuur. De nieuwe woning is aan de westkant gekomen, op zo’n 70 meter afstand van het bestaande huis.
Het was toeval dat de ouders hier een huis konden bouwen. Omdat de gemeente Zutphen wilde uitbreiden werd hun boerderij onteigend. In ruil mochten ze in dit omzoomde gebied een hoofdhuis bouwen met twee bijgebouwen. Om de natuurwaarden te behouden kreeg het terrein van de gemeente de status ‘landgoed’.Er kwam een groot huis en een schuur. Pas 14 jaar later is het derde gebouw gerealiseerd: een moderne woning voor de zoon en zijn vriendin. Eigenzinnig met veel privacy.
Het gebouw is opgezet als een ingetogen, strakke sculptuur met een houten omranding. Het bestaat uit twee blokken, met als verbindend element een transparant middendeel.
Omdat het licht glooiende terrein afloopt richting een uitloper van de beek, was dit een kans om een deel van de woning lager te leggen. Verzonken in het maaiveld en tegen de achtergrond van de boomsingel komt het huis bescheiden over in het landschap.
Het terras is ingegraven in het terrein. Daardoor was het niet nodig om een groene afscheiding te maken en kon het middengebied (de cultuur-historisch belangrijke es) ongerept blijven. Vanaf de woning van de ouders is het terras niet te zien, het gras lijkt door te lopen tot aan de gevel. Dit geeft de zoon en zijn vriendin veel privacy, ondanks de ligging aan een open terrein.
Ook het transparante hart van de woning, de eetkeuken, voelt besloten. Het verdwijnt in het groen van de bomen erachter. De keuken grenst aan het terras, dat heel informeel als een erf voor de woning ligt.
Aan de achterzijde loopt een wandel- en fietspad. Daarom is daar de pui van de woonkamer iets teruggelegd. De bovenverdieping waar de slaapkamers zijn, steekt iets over.
Binnen heeft de woning een splitlevel indeling waardoor het lage en hogere deel vanuit de centraal gelegen eetkeuken altijd dichtbij zijn. Een paar treden leiden naar de verdiepte woonkamer aan de achterzijde. Hier is het beste uitzicht op het water. Daarboven zijn de slaapvertrekken. Via de vide is er contact met alle delen van het huis.
Om de kosten te beperken hebben de jonge eigenaren binnen veel werk zelf gedaan. Een mooi detail van eigen hand zijn de met hout ingelegde treden.
Ook is er bespaard op de materiaalkeuze en afwerking. Zo zijn de plafonds van de slaapverdieping onbehandeld gelaten en lopen buitenmuren door naar binnen. Het ruwe materiaal en de basic betonvloer geeft het interieur een stoere uitstraling.