14021 MAKR Warnsveld 2

Landgoedwoning Warnsveld

Wonen

Een unieke woonplek op steenworp afstand van de ouders.

Landgoedwoning Warnsveld Wonen

Voor de jonge opdrachtgever en zijn vriendin was het een kans uit duizenden: wonen op een klein particulier landgoed. De aanstaande landgoed bewoner, zelf bouwkundige, wilde een informeel huis. Geen luxe villa maar een betaalbare woning die opgaat in de omliggende natuur. En niet onbelangrijk: op gepaste afstand van het huis van zijn ouders, de eigenaren van het terrein.

14021 MAKR Warnsveld 3

Het driehoekige terrein is omsloten door boomsingels en een beek. Het maakt onderdeel uit van een kleinschalig waardevol essenlandschap. De landgoed status van het gebied bepaalt dat er alleen aan de randen bebouwing mag staan. Het huis van de ouders staat aan de noordwestrand, met zuidelijk daarvan een schuur. De nieuwe woning is aan de westkant gekomen, op zo’n 70 meter afstand van het bestaande huis.


Het was toeval dat de ouders hier een huis konden bouwen. Omdat de gemeente Zutphen wilde uitbreiden werd hun boerderij onteigend. In ruil mochten ze in dit omzoomde gebied een hoofdhuis bouwen met twee bijgebouwen. Om de natuurwaarden te behouden kreeg het terrein van de gemeente de status ‘landgoed’.Er kwam een groot huis en een schuur. Pas 14 jaar later is het derde gebouw gerealiseerd: een moderne woning voor de zoon en zijn vriendin. Eigenzinnig met veel privacy.

14021 MAKR schets 2
14021 MAKR schets variant

Het gebouw is opgezet als een ingetogen, strakke sculptuur met een houten omranding. Het bestaat uit twee blokken, met als verbindend element een transparant middendeel.


Omdat het licht glooiende terrein afloopt richting een uitloper van de beek, was dit een kans om een deel van de woning lager te leggen. Verzonken in het maaiveld en tegen de achtergrond van de boomsingel komt het huis bescheiden over in het landschap.

14021 MAKR Warnsveld 7
14021 MAKR Warnsveld 1

Het terras is ingegraven in het terrein. Daardoor was het niet nodig om een groene afscheiding te maken en kon het middengebied (de cultuur-historisch belangrijke es) ongerept blijven. Vanaf de woning van de ouders is het terras niet te zien, het gras lijkt door te lopen tot aan de gevel. Dit geeft de zoon en zijn vriendin veel privacy, ondanks de ligging aan een open terrein.

Ook het transparante hart van de woning, de eetkeuken, voelt besloten. Het verdwijnt in het groen van de bomen erachter. De keuken grenst aan het terras, dat heel informeel als een erf voor de woning ligt.

14021 MAKR Warnsveld 4
14021 MAKR Warnsveld 5

Aan de achterzijde loopt een wandel- en fietspad. Daarom is daar de pui van de woonkamer iets teruggelegd. De bovenverdieping waar de slaapkamers zijn, steekt iets over.

14021 MAKR Warnsveld 8

Binnen heeft de woning een splitlevel indeling waardoor het lage en hogere deel vanuit de centraal gelegen eetkeuken altijd dichtbij zijn. Een paar treden leiden naar de verdiepte woonkamer aan de achterzijde. Hier is het beste uitzicht op het water. Daarboven zijn de slaapvertrekken. Via de vide is er contact met alle delen van het huis.

Om de kosten te beperken hebben de jonge eigenaren binnen veel werk zelf gedaan. Een mooi detail van eigen hand zijn de met hout ingelegde treden.
Ook is er bespaard op de materiaalkeuze en afwerking. Zo zijn de plafonds van de slaapverdieping onbehandeld gelaten en lopen buitenmuren door naar binnen. Het ruwe materiaal en de basic betonvloer geeft het interieur een stoere uitstraling.

14021 MAKR schets 1
14021 MAKR Warnsveld 14
14021 MAKR Warnsveld 15
14021 MAKR Warnsveld 6

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

RAV Flevoland

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Opgeleverd

2014

Locatie

Warnsveld, Nederland

Aannemer

Bargeman Vorden BV

Fotografie

Christiaan de Bruijne