Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel
WonenEen Hollandse meester.
Een rietgedekt huis aan een zijtak van de rivier De Amstel met een bijzondere aanblik. Aan de voorzijde suggereert de gesplitste gevel dat het hier om twee woningen gaat, terwijl de dubbelde kappen aan de achterzijde van de woning juist een eenheid vormen. Van beide kanten weerspiegelen de grote glazen gevels de Hollandse luchten van de Amstelscheg. Een knipoog naar de oude Hollandse meesters.
Aan de westkant grenst de kavel aan kleinschalige dorpswoningen uit 1900, terwijl aan de oostkant een nieuwbouwwijk uit de jaren ’90 het beeld bepaalt. Twee werelden die wij wilden overbruggen met een zachte, geleidelijke overgang.
Eén ding wist de eigenaar zeker: zijn nieuwe woning moest een rieten kap hebben. Dat paste in deze groene omgeving met water en rietoevers. En daarmee stond de vorm min of meer vast. Of toch niet?
Een rechte gevel was geen optie voor deze locatie. Het grote huis zou te kolossaal worden en daarmee een te groot contrast opleveren met de veel kleinere dorpswoningen die hier ook staan.
Als gebaar naar de dorpswoningen hebben we daarom de voorgevel gesplitst. Een kap richt zich naar de rivier, de andere is iets gedraaid en teruggezet waardoor het geheel als twee woningen oogt. Een verrassend, fijnschalig aangezicht dat het oude dorp en de nieuwbouw op een geleidelijke manier met elkaar verbindt.
Een uitdaging waren de meerdere hoogteverschillen van de kavel. Het huis dat hier ooit stond lag veel lager dan het maaiveld. Vanaf de dijk dook je bijna twee meter de diepte in. Daardoor was er geen zicht op de rivier en het dorp. De nieuwe woning rijst daar juist bovenuit.
De onderste laag (souterrain en garage) ligt op het oude maaiveld. Vanaf de dijk kom je via een splitlevel laag bij de entree. Binnen leiden een paar treden naar de woonkamer die als een enorm venster uitkijkt over de dijk en de rivier. Ook vanuit de slaapkamer en werkkamer (in de nok verdieping) is er ruim zicht op voorbijvarende bootjes en de oude dorpshuizen.
De gedraaide voorgevel is tevens de uitnodigende entree. Eenmaal binnen loopt de hal door in de eetkeuken. Een luie trap leidt naar de iets hoger gelegen woonkamer. Binnen is de knik in de gevel zichtbaar gemaakt met een vide en ronde trap. De keuken grenst aan het buitendek en geeft toegang tot de tuin en het zwembad.
Aan de achterzijde zijn de kappen als eenheid bij elkaar gekomen. Een stevig gebaar om de dieper liggende tuin te omsluiten. De tuin, het zwembad en twee bijgebouwen zijn ontworpen door landschapsarchitecte Monique Donders van der Heijden. Een bestaande boom is in het vlonderterras verwerkt en speelt een hoofdrol op een centrale plek. Op het erf zijn de grote hoogteverschillen opgevangen met beplanting. Met één vloeiend verlopende taxus ‘wolk’ is er eenheid ontstaan. De vloeiende contouren zijn consequent doorgezet in de paden en plantvakken.