Brede School De Jutter Vlieland
LerenMensen binden van alle leeftijden.
De Jutter is als enige school op Vlieland van groot belang voor het eiland. Voor geboren Vlielanders maar ook voor mensen die er willen wonen en werken. Zonder een goede school vergrijst de bevolking. Een bekend probleem voor gebieden die te maken hebben met krimp. Het nieuwe gebouw is daarom multifunctioneel en gericht op samenwerking. Het omvat kinderopvang, primair- en voortgezet onderwijs en een jongerencentrum. Met ook de bibliotheek onder hetzelfde dak vormt De Jutter een spilfunctie in de eilandgemeenschap.
De Jutter ligt op de overgang van de duinvoet en bos. Vanaf de weg tekent het witte gebouw met koperkleurige accenten zich fraai af tegen de boomsilhouetten. Door de luifel en de schuine zijgevels heeft het gebouw iets van een grote tent in een duindal. De bijzondere lokatie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp. De eilandsfeer met bos, duinen, strand en bijzonder licht zijn in het ontwerp verwerkt.
Het gebouw is een met de omgeving. De bomen op het terrein zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in het plan. De hoofdentree ligt centraal op het voorplein. De uitkragende luifel volgt de ronding van de (toegangs)weg over het duin. De bastkleur van de dennen komt ton-sur-ton terug in de donkere koperkleurige zijgevels. De verticale belijning van de gevels erachter corresponderen fraai met de hoge stammen van de bomen. De metselwerk penanten verwijzen in vorm en kleur naar de steunberen van de 17e eeuwse Nicolaaskerk en Het Armhuis, de oudste bebouwing van Vlieland.
Voor de jongere kinderen is er een avontuurlijke speelplaats aangelegd tussen het gebouw en het bos. Die loopt meanderend tussen de bomen door en wisselt op een natuurlijke wijze van open naar omsloten ruimtes.
Het grote voorplein is vooral voor de oudere kinderen bestemd. De bestrating van zandkleurige en grijze stroken steen is hier en daar onderbroken om de bomen in het plein op te kunnen nemen.
De gevelopeningen aan het voorplein liggen pal op de zon en hebben lichtsturende lamellen. De lamellen houden het directe zonlicht tegen terwijl ze het intense eilandlicht verzachten en op een diffuse manier in het interieur laten doordringen.
Eilandschool De Jutter vormt een spilfunctie voor de gemeenschap.
De Jutter biedt onderwijs aan kinderen van 0 tot 18 jaar. Centraal staan doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen, met een actieve rol voor de leerlingen zodat ze hun mogelijkheden en talenten goed benutten. Er zijn vijf leerfasen: van 0-4 jaar spelen, 4-7 jaar spelend leren, 7-10 jaar leren, 10-14 jaar leren en toepassen, 14-18 jaar verdiepen en borgen. In het ontwerp van het gebouw is deze visie meegenomen. De kinderen ontwikkelen zich ook binnen het gebouw: ze beginnen op de begane grond en eindigen boven, klaar voor een vervolg in de maatschappij. De gemeenschapsruimte is daarbij de centrale plek die alles met elkaar verbindt. De indeling is open en flexibel in te delen zodat samenwerking mogelijk is.
De bibliotheek is voor alle eilanders en toeristen toegankelijk. Het openbare karakter is versterkt met een grote glaspui (‘etalage’), net naast de hoofdentree. Een deel van de bibliotheek wordt ook ingezet als leerplein voor de bovenbouw en het voorgezet onderwijs. Op de eerste verdieping, recht boven de bibliotheek, zit het jongerencentrum. De centrale ontmoetingsruimte verbindt de bibliotheek, de vijf lesgebieden en het jongerencentrum met elkaar. Vanuit de lichte, twee verdiepingen hoge ruimte opent zich een breed panorama op het plein en het bos. Een glasdak met lichtkaatsers verstrooit zacht licht waarin alle kleurschakeringen van het unieke eilandlicht zitten.
Met dit gebouw hebben we goud in handen.
Door een minimum aan dragende wanden, de grote overspanningen en het eenvoudige stramien van het hoofdvolume is het gebouw toekomstbestendig. Het heeft een optimale indelingsflexibiliteit en aanpasbaarheid. Het inbouwpakket kan eenvoudig worden gedemonteerd en herplaatst. Bij aanpassingen kan het eigen materiaal worden gebruikt. Ook is tegemoet gekomen aan de ambitie van de gemeente Vlieland om het eiland tot een voorbeeld van duurzaamheid is ontwikkelingen.
De Jutter is gasloos en energieneutraal, regenwater wordt opgevangen voor toiletspoeling en er is een geavanceerd luchtverversingssysteem. Speciale aandacht is besteed aan warmte en licht. De lichttoetreding via de lichtsturende lamellen is gekoppeld aan een effectief warmtebeheer (responsieve architectuur). Waterzakken in de kruipruimte bufferen regenwater voor toiletspoeling en het vasthouden van hemelwater.