04017 MAKR Banner Laren

Modern landhuis Laren (Gld)

Wonen

De parel van Laren: een kaswoning met rieten dak.

Modern landhuis Laren (Gld) Wonen

Dit bijzondere landhuis met prominente kas is verankerd in het glooiende essenlandschap van Laren. De bewoners zijn er erg blij mee: ‘Het huis hoort op deze plek en past ons als een maatkostuum.’ Het ontwerp won de publieksprijs van de Architectuur Prijs Achterhoek 2006

De moderne woning is een prachtig voorbeeld van de Rood-voor-Rood regeling, die herontwikkeling van het platteland stimuleert terwijl het landschap gespaard blijft. Deze regeling biedt de mogelijkheid om oude agrarische gebouwen te vervangen door passende nieuwbouw.

04017 MAKR Laren
T-vorm

De hoofdvorm van het landhuis is afgeleid van de Saksische T-boerderij, die hier veel voorkomt, met een hoog voorhuis en haaks daarop een lager achterhuis met een deel. Binnen deze plattegrond zijn alle gewenste functies gerealiseerd: een woongedeelte en dwars daarop een carport met kantoren en een kweekkas.

04017 MAKR Laren 1

Het voorhuis is in het lager gelegen deel van het landschap geplaatst; de grond daaromheen is aangevuld in lijn met de omringende essen, waardoor het huis op een natuurlijke manier is verankerd met de omgeving.

Het hoogteverschil van 1,80 meter tussen de oost- en westzijde van het voorhuis bood een kans om onder de woonkamer een souterrain met ramen te maken. Hierdoor konden we extra woonoppervlakte creëren zonder het toegestane herbouwvolume, vastgelegd in het bestemmingsplan, te overschrijden. In het souterrain bevinden zich een zwembad en fitnessruimte.

De glazen achterbouw ligt op het verhoogde deel. Omdat de maximaal toegestane goothoogte slechts drie meter is, heeft dit deel van de woning dubbele zadeldaken. Zo konden toch alle wensen, zoals een grote kweekkas en een kantoren/werkruimte, worden gerealiseerd.

04017 MAKR Laren schets 2
04017 MAKR Laren 8
04017 MAKR Laren 41

Het huis past ons als een maatkostuum. Elke dag ervaren we hoe goed de architect onze woonwensen heeft aangevoeld.

Gert Jan Voortman Bewoner

01-05
Licht en uitzicht.

Met een lage goothoogte is het ook lastig om voldoende daglicht binnen te krijgen, zeker in grote woningen. In het voorhuis zijn daarom twee dakkapellen tot aan de grond doorgetrokken waardoor het licht de drie verdiepingen binnenstroomt. Binnen zijn alle ruimtes met elkaar verbonden en is er overal contact met de groene omgeving. Maar de beste plek om te genieten van het indrukwekkende landschap is vanuit de verhoogde woonkamer.

04017 MAKR Laren 30
04017 MAKR Laren 31
Riet over glas

Dankzij de glazen achterbouw oogt dit grote landhuis niet massief. De kweekkas lijkt onder de asymmetrische rieten zadeldaken uit te schuiven. Om de kasgevel iets extra’s te geven, zijn er nokvorsten van koperen platen aangebracht. Die verkleuren met de tijd naar bruin patina, passend bij de kleur van het riet. Een koperen trechter hangt als een omgeklapt zadeldak aan het eind van de dakgoot, tussen de dubbele daken in en vangt het regenwater op. Natuurlijke materialen zoals riet en zwart geolied hout verbinden huis en landschap met elkaar

04017 MAKR Laren 10

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Interieur hoofdkantoor Sissy-Boy

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Modern landhuis Laren (Gld)

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Uitbreiding woonboerderij Laren

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

Schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Regionale ambulancevoorziening Flevoland

Bekijk project

Revitalisatie zorglocatie Oranjestein in Doorn

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

500m2

Opdrachtgever(s)

Particulier

Aannemer

Bouwbedrijf Ter Harmsel, Rijssen

Fotografie

Jan de Vries (exterieur) en Theo Tangelder (interieur)