Schuurwoning Olst
WonenWat maakt het wonen in een eigentijdse schuurwoning zo fijn?
Van buiten ingetogen als een klassieke schuur, eenmaal binnen kom je in een andere wereld terecht. Een licht, modern huis met prachtig uitzicht op de omgeving. De glazen achtergevel haalt het buitenleven naar binnen. Hier is de romantiek van het platteland subtiel gecombineerd met modern comfort. Dat geeft een instant vakantiegevoel.
De schuurwoning ligt aan een landelijke weg in het buitengebied tussen Diepenveen en Olst. Een uniek coulisselandschap waar je alleen mag bouwen volgens strikte voorwaarden. De vorm van zowel het huis als het bijgebouw is verwant aan de klassieke Sallandse kapschuur: een rechthoekig gebouw met een asymmetrische kap. Hierdoor voegt het nieuwe ensemble zich moeiteloos in het Twentse landschap.
Hoewel de schuurwoning niet volledig voldeed aan de eisen van de welstandscommissie, verleende de gemeente toch toestemming voor de bouw vanwege ‘de architectonischmeerwaarde voor de omgeving’.
Om zoveel mogelijk zicht te hebben op de groene omgeving is de woning in de breedte gebouwd. Aan de straatkant is er veel privacy. Vanaf het voorterrein kom je binnen in een lange, lichte gang die de volledige lengte van de woning beslaat en toegang geeft tot alle vertrekken. De gang vormt een buffer tussen het voorterrein en de leefvertrekken aan de achterzijde van de woning. Een vide zorgt voor verbinding met de verdieping waardoor je de ruimte als een geheel ervaart, als een natuurlijke looproute door het huis.
Elke dag krijg je weer dat vakantiegevoel. Je staat op met de ochtendzon die door de ramen schijnt en gaat naar bed met de avondzon.
De achterzijde ligt op het zuiden. Dit is de ‘vakantiekant’ van de schuurwoning met veel licht en warmte. Om de zomerzon te kunnen temperen heeft de verdieping over de hele lengte lamellen. Een geraffineerde integratie in het ontwerp die aansluit bij het ingetogen karakter van de woning en de schuurachtige ‘gesloten’ vorm.
De gevels en daken zijn gemaakt van antracietkleurig zink. De donkere buitenkant gaat op in het groen en past bij de omgeving. Binnen daarentegen zijn vooral witte- en naturel tinten gebruikt. In combinatie met eiken is een sfeervol, warm interieur ontstaan.
De lichte gang met donker, ruw metselwerk versterkt de overgang tussen deze meer openbare ruimte en het privédomein.
Ook de buitenmuur die het hoofd- en bijgebouw met elkaar verbindt, is uitgevoerd in hetzelfde metselwerk. Dit zorgt voor eenheid.