20121025 JDVF 415 v1

Villa Laren

Wonen

Hoe maak je een villa in het buitengebied?

Villa Laren Wonen

Van een afstand lijkt het een traditionele boerderij, maar dichterbij wordt snel duidelijk dat dit een eigenzinnige herinterpretatie is van een Twentse hoeve. Voor het vernieuwende ontwerp en de perfecte inpassing in het landschap ontving de woning de Architectuur Prijs Achterhoek.

De kavel ligt in het kleinschalige buitengebied van het Gelderse Laren, met uitzicht op landerijen, bossen, akkers en een beekje. Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de zon en het prachtige uitzicht staat het woonhuis iets gedraaid ten opzichte van de weg.

09021 maas architecten woonhuis laren 007 copy

De rietgedekte woning is lang en smal. Het hoofd-en bijgebouw vormen één geheel, net als bij een klassieke boerderij. Maar daar houdt meteen ook de vergelijking op. Deze hoeve is vooral vanuit de beleving van de bewoners vormgegeven. Alle leefruimtes kijken uit op het prachtige landschap. Opvallend is de geschakeerde kap met een licht afgeronde helling. In het lagere deel zit onder meer de garage. De woonfuncties zijn ondergebracht in het hogere hoofdgebouw.

20121025 JDVF 416 v1
Visie

Stoer, strak en vernieuwend, maar toch perfect passend in de omgeving.

20121025 JDVF 304

De kopse kant heeft de uitstraling van een landelijke villa. Hier profiteren de slaapkamer en de werkkamer van de ochtendzon. De werkkamer ligt gedeeltelijk verzonken in de grond en heeft ramen op bureauhoogte die uitkijken over het maaiveld. De slaapkamer kon daardoor een halve verdieping worden opgetild. Door gebruik te maken van tussenverdiepingen en vides zijn de ruimtes met elkaar verbonden.

Waar je ook bent in het huis, altijd is er zicht op buiten. Doorkijkjes en glazen wanden laten de landelijke omgeving overal binnenkomen.

20121025 JDVF 353
20121025 JDVF 375

Pure, originele architectuur. Ingetogen en prachtig gedetailleerd.

Jury Architectuur Prijs Achterhoek

De kavel ligt tussen bos en weilanden. Het ontwerp van de woning is daarop afgestemd. De westzijde van het huis is besloten; aan die kant ligt het bos van een nabijgelegen landgoed. De oostzijde is meer open en richt zich naar het weidse agrarische landschap. De zithoek en eetkeuken, met aangrenzend een glazen veranda, liggen op het zuiden. Hier is ruim uitzicht op al het groen en de beek.

De keuze voor een rieten dak heeft niet alleen met de uitstraling te maken. Riet is een duurzaam natuurproduct. Na het snijden groeit het gewoon weer door. Daarnaast isoleert riet zeer goed.

20121025 JDVF 341
20121025 JDVF 319

De eerste gesprekken die ik voer met de opdrachtgevers gaan nooit over hoe een huis eruit moet zien, maar veel meer over de mensen zelf.

Wim 6 F6 A7656

Wim Maas Architect

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

IKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

510 m2

Locatie

Laren, Gelderland

Opdrachtgever

Particulier

Aannemer

Bouwbedrijf Wessels, Rijssen

Fotografie

Jan de Vries

Prijzen

Vakjuryprijs Architectuur Prijs Achterhoek 2013 (APA)