Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem
WerkenHoe architectuur kan helpen bij het verbeteren van het bedrijfsimago
Waterschap Rijn en IJssel wil zich profileren als een transparante organisatie die de deuren open zet voor burgers. Met het nieuwe hoofdkantoor is daarmee een eerste stap gezet.
Concept
Door de organische architectuur wordt het kwetsbare landschap de hand toegestoken en behoed voor aantasting.
Het contrast met het oude onderkomen kon niet groter: het nieuwe kantoor is organisch van vorm en communiceert rondom met de omgeving. De oudbouw - een groep naar binnen gekeerde gebouwen - heeft plaatsgemaakt voor een groen parkeerterrein.
Het kantoor staat in een glooiend landschap, een groene zone ingeklemd tussen het stadscentrum en een bedrijventerrein. Het organisch gevormde gebouw vormt een buffer voor het kwetsbare landschap en behoedt het voor aantasting door verdere verstening.
Aansluitend op de organische architectuur is op het 2,5 ha grote terrein een landschapspark ontwikkelend met veel wilde (inheemse) planten en facetten van het Waterschap zoals dijken, duikers en watergangen. Het landschapspark is ontworpen volgens het cradle-to-cradle principe: de gebruikte materialen zijn biologisch afbreekbaar of kunnen worden hergebruikt.
De hoofdvorm van het kantoor bestaat uit twee samenvloeiende ovalen die deels over elkaar heen zijn geschoven. Het gebouw lijkt boven het maaiveld te zweven en wordt breder naar boven toe, wat de rondingen versterkt.
Met de vloeiende vormen en volledig glazen gevel maakt het pand een statement naar de directe omgeving die stenig, rechthoekig en gesloten is. Dit gebouw oogt juist zacht, licht en uitnodigend. Daarmee verwijst het ook naar de activiteiten van het Waterschap en de transparante organisatie die het wil zijn.
Het hart van het kantoor is de centrale hal die de twee ovale delen (vleugels) met elkaar verbindt. Op de begane grond bevinden zich de publieksruimtes, vergaderruimtes, het bedrijfsrestaurant en de bestuurskamer.
De representatieve bestuurskamer ligt iets verdiept, ter hoogte van de vijver die het gebouw omgeeft. De vrij indeelbare kantoorvertrekken zijn te vinden op de drie bovenste verdiepingen.
De bibliotheek op de bovenste twee verdiepingen heeft een eigenzinnige plek gekregen: de ruimte steekt door de gevel heen en accentueert daarmee de hoofdentree.
Indeling
Flexibele ruimtes met open en gesloten werkplekken zorgen voor een aangename werksfeer.
Het compacte gebouw voelt binnen ruim en licht. In het midden van de twee vleugels zitten alle algemene functies zoals de liften, trappenhuizen, toiletgroepen en overige diensten. Dit deel is herkenbaar aan de bekleding met donker hout. Daaromheen zijn de kantoor- en vergaderruimtes gegroepeerd.
De indeling van de ruimtes is zo opgezet dat er overal doorzichten zijn. Dankzij daklichten valt er veel licht op de vides, gangen en trappen. Er zijn zowel open als gesloten werkplekken, voor wie even geconcentreerd wil werken. Door het grote aantal looproutes - zowel op de etages als tussen de verdiepingen - is er veel interactie mogelijk.
De technische installaties zijn in het ontwerp verwerkt. De leidingen van de warmte-koudeopslag zijn verwerkt in de vloeren en alle akoestische elementen vormen een eenheid met het interieur.
De glasgevel staat symbool voor de transparantie van de organisatie.
De glazen gevel heeft grote overstekken met horizontale en verticale lamellen. De horizontale lamellen voorkomen dat het zomers binnen te warm wordt. De verticale weren felle lage zonnestralen, en wekken daarnaast de suggestie dat het glas gebogen is.
Als ’s avonds het licht brandt kun je diep in het gebouw kijken. De met hout beklede scheggen maken dan een patroon met openingen.