DSC5214

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Leren

Twee onderwijsvisies vertaald in één super duurzaam gebouw.

Kindcentrum Emmerhout Emmen Leren

Kindcentrum Emmerhout in Drenthe biedt onderdak aan twee basisscholen met een verschillende visie op onderwijs: de openbare school Kubus en de jenaplanschool Kristalla. Het gebouw is zo opgezet dat beide les kunnen geven op een manier die past bij hun visie.

In het moderne Kindcentrum zit daarnaast ook kinderopvang, een voorschool (vanaf 2,5 jaar) en de Openbare Bibliotheek. Kinderen van 0-12 jaar kunnen er de hele dag spelen en leren. Jong en oud komt hier samen.

DSC5214
DSC5143

Het Kindcentrum ligt tussen twee parallel lopende wegen in de wijk Emmerhout in Emmen. De wegen maken ter hoogte van de kavel een bocht. Om optimaal gebruik te maken van het gebogen terrein heeft het gebouw een speelse opzet gekregen en is de entree in de as, dwars op de weg, gesitueerd. De opvallende luifel boven de entree heeft een overstek van acht meter. De uitspringende glazen gevel is als een groot venster, het biedt een inkijkje in de de centrale hal en de bibliotheek.

De keramische tegels in aardetinten geven het gebouw een warme uitstraling en een gelaagde opbouw. De tegels lopen als ‘binddraden’ om het hele pand heen.

1470 MAKR Kindcentrm Emmerhout 2

Jong en oud komt samen doordat ook de bibliotheek hier een plek heeft gevonden. Een prachtig resultaat.

Robert Kleine wethouder

Binnen zijn de verschillende gebruikersdomeinen goed zichtbaar. In het hart van het gebouw bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes zoals de centrale hal met openbare bibliotheek, de speellokalen en de kinderopvang.

In de oostvleugel zit de jenaplanschool Kristalla, met de lokalen gegroepeerd rond een leerplein. De westvleugel is het domein van de openbare school Kubus. Twee voorschoolse ruimtes vormen de ‘zachte’ overgang tussen kinderopvang en onderbouw van beide scholen.

De centrale hal is open over twee verdiepingen zodat de kinderen elkaar kunnen zien; de jongere op de begane grond en de oudere kinderen op de verdieping.

De twee speellokalen op de begane grond zijn met paneelvouwwanden te koppelen tot één grote ruimte. De trappenhuizen zijn zo gemaakt dat de scholen kunnen krimpen of groeien met behulp van wissellokalen.

DSC4481
DSC4463
DSC4396
DSC4391
DSC4479 2
DSC4344 2

De teamkamer en de vergadervertrekken liggen als glazen huisjes in de vide van de hal en geven het interieur een speels karakter.

DSC4469

Om geen kolommen te hoeven gebruiken loopt er door de vide een fraai vormgegeven vakwerkligger die met driehoekige glasplaten is dichtgezet. De ligger vangt een bovenliggende kolom op en dient ook als borstwering van de galerij op de verdieping.

DSC4515
DSC4492

De bovenbouw van beide scholen zit op de eerste verdieping. Een brede theatertrap met zittreden ontsluit de bovenverdieping van het westelijke deel van het gebouw. Een slanke stalen trap daar recht tegenover ontsluit het oostelijke deel. Een doorgaande galerij verbindt de twee trappen en de groepsruimtes.

01-04

Kindcentrum Emmerhout is zo ontworpen dat het met eigen materialen op een andere manier is in te delen. De prefab betonvloeren en het simpele staalskelet maken dit mogelijk. Ook kan het inbouwpakket van volglaswanden (geluidsisolerend en transparant) en Oregon Pine kozijnen eenvoudig worden gedemonteerd en herplaatst. De gevel is circulair en herwinbaar, geschikt voor de volgde cyclus in de kringloop. De hele constructie is met een minimum aan materiaal gemaakt.

Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd. Door alle toegepaste maatregelen heeft het een A++++ label (energieneutraal). Op het dak liggen 350 pv-panelen in verschillende oriëntaties om een zo groot mogelijk deel van de zonneroos te pakken. Het gebouw is all electric (gasvrij), all-air (+CO2 regeling voor gezonde lucht) en voorzien van een warmtepomp met een aardwarmte installatie (+ seizoengebonden opslag van warmte en koude).

Een bijzondere toepassing zijn de speciale plafond- en wandpanelen (thermacool) in de gemeenschappelijke ruimte. Die kunnen warmte opslaan voor later gebruik. De bedoeling is dat de school een energieknooppunt gaat vormen voor de buurt (smartgrid met buurtbatterijen).

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Details

Soort project
Leren
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

3.620 m2

Locatie

Emmen, Nederland

Opdrachtgever(s)

Gemeente Emmen

Aannemer

Jansman bouw, Luttenberg

Fotograaf

Edith Verhoeven