

Kindcentrum Emmerhout Emmen
LerenTwee onderwijsvisies vertaald in één super duurzaam gebouw.
Kindcentrum Emmerhout in Drenthe biedt onderdak aan twee basisscholen met een verschillende visie op onderwijs: de openbare school Kubus en de jenaplanschool Kristalla. Het gebouw is zo opgezet, dat er les kan worden gegeven op een manier die past bij de eigen onderwijsvisie.
In het moderne Kindcentrum zit daarnaast ook kinderopvang, een voorschool (vanaf 2,5 jaar) en de Openbare Bibliotheek. Kinderen van 0-12 jaar kunnen er de hele dag spelen en leren. Jong en oud komt hier samen.


Het Kindcentrum ligt tussen twee parallel lopende wegen in de wijk Emmerhout in Emmen. De wegen maken ter hoogte van de kavel een bocht. Om optimaal gebruik te maken van het gebogen terrein heeft het gebouw een speelse opzet gekregen en is de entree in de as, dwars op de weg, gesitueerd. De opvallende luifel boven de entree heeft een overstek van acht meter. De uitspringende glazen gevel is als een groot venster, het biedt een inkijkje in de de centrale hal en de bibliotheek.
De keramische tegels in aardetinten geven het gebouw een warme uitstraling en een gelaagde opbouw. De tegels lopen als ‘binddraden’ om het hele pand heen.

Jong en oud komt samen doordat ook de bibliotheek hier een plek heeft gevonden. Een prachtig resultaat.
Binnen zijn de verschillende gebruikersdomeinen goed zichtbaar. In het hart van het gebouw bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes zoals de centrale hal met openbare bibliotheek, de speellokalen en de kinderopvang.
In de oostvleugel zit de jenaplanschool Kristalla, met de lokalen gegroepeerd rond een leerplein. De westvleugel is het domein van de openbare school Kubus. Twee voorschoolse ruimtes vormen de ‘zachte’ overgang tussen kinderopvang en onderbouw van beide scholen.
De centrale hal is open over twee verdiepingen zodat de kinderen elkaar kunnen zien; de jongere op de begane grond en de oudere kinderen op de verdieping.
De twee speellokalen op de begane grond zijn met paneelvouwwanden te koppelen tot één grote ruimte. De trappenhuizen zijn zo gemaakt dat de scholen kunnen krimpen of groeien met behulp van wissellokalen.






De teamkamer en de vergadervertrekken liggen als glazen huisjes in de vide van de hal en geven het interieur een speels karakter.

Om geen kolommen te hoeven gebruiken loopt er door de vide een fraai vormgegeven vakwerkligger die met driehoekige glasplaten is dichtgezet. De ligger vangt een bovenliggende kolom op en dient ook als borstwering van de galerij op de verdieping.


De bovenbouw van beide scholen zit op de eerste verdieping. Een brede theatertrap met zittreden ontsluit de bovenverdieping van het westelijke deel van het gebouw. Een slanke stalen trap daar recht tegenover ontsluit het oostelijke deel. Een doorgaande galerij verbindt de twee trappen en de groepsruimtes.
Kindcentrum Emmerhout is zo ontworpen dat het met eigen materialen op een andere manier is in te delen. De prefab betonvloeren en het simpele staalskelet maken dit mogelijk. Ook kan het inbouwpakket van volglaswanden (geluidsisolerend en transparant) en Oregon Pine kozijnen eenvoudig worden gedemonteerd en herplaatst. De gevel is circulair en herwinbaar, geschikt voor de volgde cyclus in de kringloop. De hele constructie is met een minimum aan materiaal gemaakt.
Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd. Door alle toegepaste maatregelen heeft het een A++++ label (energieneutraal). Op het dak liggen 350 pv-panelen in verschillende oriëntaties om een zo groot mogelijk deel van de zonneroos te pakken. Het gebouw is all electric (gasvrij), all-air (+CO2 regeling voor gezonde lucht) en voorzien van een warmtepomp met een aardwarmte installatie (+ seizoengebonden opslag van warmte en koude).
Een bijzondere toepassing zijn de speciale plafond- en wandpanelen (thermacool) in de gemeenschappelijke ruimte. Die kunnen warmte opslaan voor later gebruik. De bedoeling is dat de school een energieknooppunt gaat vormen voor de buurt (smartgrid met buurtbatterijen).