Integraal kindcentrum Marelint Marum
LerenEen multifunctioneel gebouw met een bijzonder hoge duurzaamheidsscore.
IKC Marelint in het Groningse Marum brengt iedereen samen. Naast een aantrekkelijk onderkomen voor kinderen, is het gebouw ook de plek waar inwoners van Marum en omgeving elkaar kunnen treffen. Het is een accommodatie waar het dorp jaren mee vooruit kan.
IKC Marelint biedt onderwijs, opvang en zorg voor meerdere generaties. Het is de thuisbasis van zowel de christelijke als de openbare basisschool, elk met hun eigen kinderopvang, en de buitenschoolse opvang. Ook de muziekschool en het consultatiebureau (GGD) zitten in het gebouw. Bovendien bevindt Marelint zich in een sportpark, wat beweging en sport stimuleert. Alles komt samen in één gebouw.
Het gebouw is centraal op de kavel geplaatst, waardoor de karakteristieke kenmerken van de gevel vanuit meerdere richtingen te zien zijn. Rondom is een plein met diverse speelplekken, variërend van klein tot groot.
Aan de entreezijde opent het pand zich met een naar binnen gevouwen gevel, overkapt door een driehoekige luifel. De luifelentree markeert het plein en is vanaf grote afstand zichtbaar. Naast uitnodigend te zijn, voorkomt de schegvormige entree ook opstoppingen.
De gevel is opgedeeld in meerdere lengtes en heeft inspringen. Dat biedt steeds een ander perspectief, wat goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen (kleinere schaal).
Aan de zijde waar de onderbouw en kinderopvang zich bevinden, oogt de bakstenen gevel als een woonstaatje met deuren, ramen en een plint. Achter elk ‘huis’ zit een groepsruimte.
Door samen te werken ondersteunen we nog beter de ontwikkeling van kinderen.
Gevoel van kleinschaligheid
Binnen is het licht, ruim en overzichtelijk. Dankzij de grote overspanning van ruim 13 meter is de plattegrond eenvoudig aan te passen. Alle maatschappelijke ruimtes liggen in een halve cirkel rond de centrale hal en zijn daardoor goed bereikbaar.
De routing is fijnmazig en kent verschillende mogelijkheden om rond te lopen. Om het hart van het gebouw en de vide loopt een grote ‘lus’. Dit zorgt voor rust en minimaliseert onnodig lopen door lesgebieden. Ondanks de ruim 500 gebruikers voelt de omgeving kleinschalig aan.
De lokalen van de christelijke en de openbare school zijn niet gescheiden, maar juist geïntegreerd.
Het transparante en ruimtelijke ontwerp van het gebouw nodigt uit tot samenwerking. De lokalen van de christelijke en de openbare school zijn niet gescheiden, maar juist geïntegreerd. De indeling is gebaseerd op leeftijd (per groep) zodat de kinderen met elkaar kunnen spelen. Beide scholen ervaren dit als positief.
De gevarieerde buitenruimte is een interactief lesboek voor de kinderen.
Gevarieerde buitenruimte
De buitenruimte is ook door ons ontworpen en sluit daarom perfect aan op het gebouw en de omgeving. In plaats van een hekwerk om het terrein staat er een haag, en er is veel groen toegevoegd. Een wadi vangt overtollig regenwater op en leert kinderen wat het effect is van extreme hoosbuien en droogte.
De jongste kinderen kunnen veilig vlakbij het gebouw spelen. Voor oudere kinderen biedt het grotere terrein een natuurlijke en avontuurlijke omgeving. Het schoolplein en het terrein zijn openbaar toegankelijk, zelfs buiten schooluren. De kinderen kunnen er altijd spelen.
Energieneutraal en klaar voor de toekomst
We hebben de duurzaamheid van het gebouw laten toetsen aan de hand van de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR). Marelint scoorde op alle onderdelen aanzienlijk hoger dan de richtlijn. Het gebouw is energieneutraal (score 9,8), heel gezond (score 9) en heeft een hoge toekomstwaarde (score 8,8). Ook voldoet het aan de eisen voor Frisse Scholen: op 23 van de 31 punten is de kwaliteit aanzienlijk hoger (75% verbetering).