

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort
LerenEen glazen diamant tussen klassieke zijbeuken.
Hoe maak je een sterk verouderde Latijnse school uit de 14e eeuw geschikt voor nu en de toekomst zonder het monumentale karakter aan te tasten?
Het historische gebouw van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt kampte met technische gebreken, smalle trappen en een tekort aan algemene ruimten. Jarenlang werd geprobeerd dit op te vangen met bijgebouwen voor extra lokalen en een gymzaal, wat leidde tot een rommelige aanblik aan zowel de voor- als achterzijde. Alleen de beeldbepalende zijvleugels van het oorspronkelijke gebouw bleven onaangetast.

Voor rector Cees van Lent was de situatie onhoudbaar. “Samen met de gemeente onderzochten we allerlei mogelijkheden: van volledige nieuwbouw tot renovatie en aanbouw. Geen enkel plan bood een echte oplossing, tot we in contact kwamen met Daan Josee van Maas Kristinsson Architecten. Dat was onze ultieme poging.”
Daan Josee stelde een radicale ingreep voor: behoud de klassiek zijvleugels, maar sloop het middendeel en alle tijdelijke uitbreidingen. Op deze plek ontwierp hij een nieuw transparant hart met een volledig glazen gevel, waardoor daglicht diep in het gebouw doordringt. “Zo konden we het karakteristieke silhouet behouden, de oorspronkelijke zichtlijnen herstellen en het gebouw klaarstomen voor de toekomst.”
Een glazen middendeel met maximale ruimte
Het nieuwe, compacte middendeel is 43 meter breed en 32 meter diep en sluit in hoogte aan op de zijvleugels. Door het drielaagse ontwerp ontstond vier keer zoveel bruikbare ruimte, waardoor niet langer vanuit het programma, maar vanuit gewenste activiteiten kon worden gedacht.
Door de gymzaal verdiept aan te leggen is er bovendien een ruim, openbaar plein ontstaan dat na schooltijd ook door omwonenden wordt gebruikt.

Het is een subliem plan.
Klassiek en modern in harmonie
In de gerenoveerde zijvleugels is de klassieke sfeer behouden, met lokalen aan een gang.


In het nieuwe glazen middendeel draait alles om licht, ruimte en flexibiliteit. De constructie is zo ontworpen dat een vrije indeling mogelijk is.
De hoofdentree leidt naar de centrale hal. Daar biedt een brede tribune met trappen aan weerszijden toegang tot de verdiept gelegen gymzaal en kleedruimtes. Een verschuifbare wand maakt een theateropstelling mogelijk.





De lokalen bevinden zich aan de gevelzijde, verdeeld over drie verdiepingen met in het midden een groot leerplein. Op de eerste verdieping is een studieruimte en een mediatheek. De tweede verdieping is volledig ingericht voor de vakken Exact en Wetenschap, met laboratoria en instructieruimtes waar leerlingen praktisch aan de slag kunnen.




Verspreid door het gebouw zijn zitplekken gecreëerd om te lezen, studeren of samen te werken. De gebruikte natuurlijke materialen en kleuren kwamen voort uit gesprekken met leerlingen.



We hebben de klassieke wereld vertaald in een transparant ontwerp.
Eenergieneutraal en duurzaam.
De vernieuwbouw bood ook de kans om duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. Het dak is volledig voorzien van pv-panelen, waardoor het gebouw energieneutraal is. Twee krachtige warmtepompen zijn geïntegreerd in de kernschachten bij toiletgroepen en de trappenhuizen.
