1500 MAKR JVO amersfoort 1

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Leren

Een glazen diamant tussen klassieke zijbeuken.

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort Leren

Een sterk verouderde Latijnse school uit de 14e eeuw geschikt maken voor nu en de toekomst. Hoe realiseer je dat zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter? Architect Daan Josee greep rigoureus in.

Het klassieke H-vormige gebouw staat in de as van de Van Hogendorplaan. De zijvleugels bepalen het beeld, het lagere middenstuk ligt meer verscholen. Door allerlei latere aanbouwen is dit deel van de school sterk verrommeld. Van de karakteristieke hoofdopzet is weinig meer over. Door het middenstuk en alle aanbouwen te slopen kwam er ruimte vrij voor een nieuwe invulling. Tussen de karakteristieke zijvleugels is een groot transparant bouwdeel geplaatst. De beeldbepalende hoofdentree is gericht op de zichtas.

1500 MAKR JVO amersfoort 14

De monumentale school functioneerde niet meer als een volwaardige onderwijsinstelling. De smalle trappen en veel te kleine ruimtes maakte de situatie volgens de rector onhoudbaar. Jarenlang is er met kunst en vliegwerk van alles bijgebouwd waardoor de klassieke gevel steeds meer uit het zicht verdween.

Aan de voorzijde kwamen extra lokalen, met als gevolg dat de hoofdentree moest worden verplaatst naar de achterkant. Daar kwam ook een gymzaal, een doos zonder ramen die het straatbeeld verpestte.

Tien jaar lang onderzocht de gemeente met het schoolbestuur diverse aangedragen oplossingen om de 900 gymnasiumleerlingen naar behoren te kunnen bedienen én het monument in stand houden. Maar dit liep steeds op niets uit.

Wij kwamen met een gedurfd nieuw voorstel. Behoud de beeldbepalende zijvleugels, maar sloop het middendeel met alle aanbouwen en tijdelijke huisvesting. Plaats daar een nieuwe middenbeuk met een volledig glazen gevel waardoor er tot diep in het gebouw daglicht komt. Daan Josee: “Met deze ingreep konden we het karakteristieke beeld behouden, de zichtas en hoofdentree herstellen, en tegelijkertijd het gebouw geschikt maken voor de toekomst.”

1500 MAKR JVO amersfoort 9
1500 MAKR JVO amersfoort 13

‘’Het is een subliem plan”

Cees van Lent, rector Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt

1500 MAKR JVO amersfoort 7

Het nieuwe middendeel is 43 meter breed en 32 meter diep. Het transparante bouwdeel sluit aan op de verdiepingshoogte van de zijvleugels. Daardoor ontstond zoveel extra ruimte dat er niet vanuit het programma, maar vanuit gewenste activiteiten kon worden gedacht.

In de (gerenoveerde) zijvleugels is de sfeer klassiek, met lokalen aan een gang. In het glazen middendeel draait alles om licht, ruimte en flexibiliteit. De overspanningen en vaste delen zijn zo gekozen dat een vrije indeling mogelijk is.

De hoofdentree komt uit in de centrale hal. Daar leidt een tribune met aan weerszijden trappen naar de verdiept liggende gymzaal en de kleedruimtes. De tussenwand kan open waardoor een theateropstelling ontstaat.

1500 MAKR JVO amersfoort 5
1500 MAKR JVO amersfoort 8
1500 MAKR JVO amersfoort 10
1500 MAKR JVO amersfoort 6

De drie verdiepingen hebben transparante lokalen aan de buitenzijde en een groot leerplein in het midden. Op de eerste verdieping is het middendeel bedoeld als studieruimte. Hier is ook de mediatheek. De tweede verdieping is het domein van Exact en Wetenschap. De labs en instructieruimtes nemen de hele verdieping in beslag. Leerlingen kunnen er meteen aan de slag met de verworven kennis.

1500 MAKR JVO amersfoort 11

Overal zijn zitplekken om lekker te lezen, te studeren of in groepen samen te werken. De toegepaste natuurlijke materialen en rustige kleuren zijn het resultaat van gesprekken met leerlingen.

1500 MAKR JVO amersfoort 15
1500 MAKR JVO amersfoort 4
1500 MAKR JVO amersfoort 12
1500 MAKR JVO amersfoort 18
1500 MAKR JVO amersfoort 19

‘’We hebben de klassieke wereld vertaald in een transparant ontwerp.”

Daan Josee, architect

1500 MAKR JVO amersfoort 17
1500 MAKR JVO amersfoort 16
De steenrode aluminium lamellen sluiten aan bij het metselwerk van de zijvleugels.

Het nieuwe middendeel bood ook de kans om het dak vol te leggen met pv-panelen. Daardoor is het een energieneutraal gebouw geworden. Daarnaast zijn twee enorme warmtepompen ondergebracht in de schacht van de kernen met trappen en toiletgroepen.

1500 MAKR JVO amersfoort 1

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

IKC Argonauten Haarlem

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Details

Soort project
Leren
Status
Gerealiseerd
Opgeleverd

2019

Oppervlakte

Bestaand 3.975 m2 bvo, nieuw 4.720 m2 bvo, totaal 8.695 m2 bv0

Locatie

Amersfoort, Nederland

Aannemer

Klaassen Groep Arnhem

Interieur

Etienne Bouten, B+B interieurontwerp

Fotografie

Laurens Kuipers