Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Leren

Waarom is van een kindcentrum een minidorp maken een goed idee?

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin Leren

Kindcentrum De Zeeraket is een uniek minidorp in Almere Duin, een wijk aan het IJmeer met duinen, stranden en bossen. Een kleine nederzetting op een open plek in het bos bestaande uit een basisschool, gymzaal en kinderdagverblijf. Drie in hout opgetrokken ‘schuren’ van verschillende afmetingen aan een organische gevormd plein, perfect passend in deze bosrijke strandomgeving. De locatie nodigde uit om hier niet één gebouw neer te zetten maar drie. Het resultaat is een avontuurlijk en veilig kinderdorp. De kinderen zijn er verbonden met elkaar en de natuur.

De gebouwen staan in een driehoek aan een centraal plein (‘dorpskern’), met de ingangen naar elkaar toe gericht. De basisschool is het grootste bouwwerk in de boskamer. Meanderende paden tussen de gebouwen en de bomen nodigen uit om op verkenning te gaan.

1563 De Zeeraket situatie

Maas Kristinsson ontwierp de basisschool en de gymzaal, en ontwikkelde samen met andere partijen de uitnodigende buitenruimte. Doordat de gebouwen iets gedraaid en op royale afstand van elkaar liggen is het perspectief steeds anders. Dit maakt het voor kinderen extra avontuurlijk. Overal zijn zichtlijnen en doorkijkjes, ook vanuit de gebouwen waardoor binnen is verweven met buiten.

HR EV De Zeeraket 40

Het plein en de speelplekken zijn met natuurlijke materialen en planten ingericht, passend bij het bosperceel. De kinderen ervaren er het ritme van de seizoenen en de kringlopen van de natuur. Overal zijn aanleidingen om te spelen en te ontdekken. Zo is de toegangsweg met kiss & ride vormgegeven als een sportveld met rode en gele belijning. Ook de parkeervakken hebben speelse, gekleurde lijnen. De kinderen maken er graag gebruik van en geven het een eigen invulling.
In de bosrand zijn de speelmogelijkheden afgestemd op de natuur. Daar hangen touwkabels en kunnen ze in bomen klimmen.

HR EV De Zeeraket 28

Het ontwerp voor de school sluit aan bij de onderwijsvisie van De Zeeraket. Daar hoort een duurzaam en slim gebouw bij waarin de samenhang tussen de leerjaren letterlijk zichtbaar is. De relatie tussen leerlingen van de bovenbouw en de peuters is volgens deze visie heel belangrijk. Het interieur van de school heeft daarom veel glazen wanden en doorzichten, het is zo opgezet dat leerlingen altijd met elkaar en de omgeving in verbinding staan.

Al bij binnenkomst valt de transparante sfeer op. Vanuit de glazen entree kijk je dwars door het gebouw heen naar de bomen aan de achterzijde. Dit is het hart van de school waar ouders hun kinderen brengen en halen, waar leerlingen presentaties geven en feestjes worden gevierd.

Aan het eind van de centrale as ligt het transparante speellokaal als een reusachtige kamer en suite. Door de twee grote schuifdeuren open te zetten kan het lokaal bij de entreeruimte worden betrokken.

HR EV De Zeeraket 24
HR EV De Zeeraket 3
HR EV De Zeeraket 20
HR EV De Zeeraket 14

Het atelier (handvaardigheid) en de grote bibliotheek (45 m2) op de verdieping vormen samen de schakels tussen de leerpleinen aan weerszijden van de centrale ruimte. De groepsruimtes liggen aan de gevelzijde van het gebouw en zijn visueel verbonden met een leerplein waar kinderen meer zelfstandig kunnen leren. Twee loopbruggen verbinden de zestien groepsruimtes die in vier glazen clusters zijn verdeeld. Door het glas is er altijd zicht op elkaar.

De routing in de school is zo gemaakt dat er een ‘achtje’ gelopen kan worden. Bruggetjes en galerijen maken dat de kinderen veel mogelijkheden hebben om op hun plaats te komen - nergens zijn ongewenste kruisingen of kan er oponthoud ontstaan.

De Zeeraket is duurzaam gebouwd met veel natuurlijke materialen. Het heeft een gezond binnenklimaat en is energieneutraal. Alle technische installaties zijn uit het zicht onder het zadeldak ondergebracht. Ze liggen als een huisje in een huis boven de centrale ontvangstruimte. Aan weerszijden van het techniekhuisje zit een glazen dak waardoor er altijd licht in het gebouw valt. De lichtintensiteit werkt als een natuurlijke klok voor de kinderen. De school is met het vele daglicht, transparante wanden, doorzichten, bruggen en pleinen altijd in beweging.

Bijzonder is de esthetische toepassing van de pv-panelen waarmee het dakvlak aan de entreezijde is belegd. Door een speciale verbinding tussen de panelen en de dakroeven is een fraaie integratie van zonnecollectoren en architectuur ontstaan.


HR EV De Zeeraket 60
01-02
Aanpasbaarheid

De school is zijn eigen materialenbank: alleen de dragende elementen zijn blijvend, alle andere onderdelen zoals de wanden zijn eenvoudig weg te halen of te verplaatsen. Zo kan het gebouw steeds weer naar wens worden ingedeeld.

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Interieur hoofdkantoor Sissy-Boy

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Modern landhuis Laren (Gld)

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Uitbreiding woonboerderij Laren

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Regionale ambulancevoorziening Flevoland

Bekijk project

Revitalisatie zorglocatie Oranjestein in Doorn

Bekijk project

Details

Soort project
Leren
Status
Gerealiseerd
Oppervlakte

2500m2 onderwijsfuntie

450m2 sportfunctie

Locatie

Almere Duin, Nederland

Opdrachtgever(s)

Gemeente Almere

Directievoerder

BBC Bouwmanagement, Etten-Leur

Aannemer

Koopmans, Almere

Fotografie

Edith Verhoeven