15042 MAKR Amersfoort 4

Buitenplaats Bos Uyterlinde Amersfoort

Wonen

Open en lichte kubuswoning op een bijzondere locatie.

Buitenplaats Bos Uyterlinde Amersfoort Wonen

Deze compacte, moderne woning maakt deel uit van een nieuwe kleine wijk op Buitenplaats Bos Uyterlinde, op steenworp afstand van Amersfoort. De groene wijk grenst aan de ecologische hoofdstructuur van de Utrechtse Heuvelrug, waardoor de bouwregels bovengemiddeld streng waren.

De bouweisen omvatten onder andere een plat dak met overstekken en ondergronds parkeren. Bovendien moest de woning een modern karakter te hebben. Omdat alle woningen aan dezelfde eisen moesten voldoen, straalt de wijk eenheid en rust uit.

15042 MAKR Amersfoort 1

Licht, uitzicht en privacy

De woning bestaat uit twee kubussen die als het ware in elkaar zijn geschoven. De vele ramen - groot en klein - zijn zo gepositioneerd dat er veel licht binnenkomt, terwijl er nauwelijks sprake is van inkijk.

Het grote verticale raam vangt het meeste daglicht. Dankzij de strategische plaatsing van een trapwand binnen, is er ’s avonds met gesloten jaloezieën aan de onderzijde geen inkijk, terwijl de openheid behouden blijft. De ramen op de verdieping en een vide zorgen voor prachtige lichtinval in het midden van de woning.

15042 MAKR Amersfoort 4
15042 MAKR Amersfoort 3
15042 MAKR Amersfoort 6
De bewoners

''De splitlevel indeling vonden we verrassend, het sprak ons vanaf de eerste schets aan.''

De bewoners wilden naast een lichte woning ook graag open ruimtes zodat ze overal met elkaar contact kunnen hebben. Architect Gerard Plug koos daarom voor een splitlevel indeling. “Zo kon ik van een wat compacte plattegrond toch een open geheel maken. Met een paar kleine trappen staan alle woonlagen met elkaar in verbinding.”

15042 MAKR Amersfoort 2
15042 MAKR Amersfoort

De gedeeltelijk verzonken woning maakt het ook mogelijk om half ondergronds te parkeren. Vanuit de garage en het souterrain lopen de bewoners binnendoor naar de begane grond. Daar bevinden zich de keuken en de eetkamer, die aan de tuin grenst.

De woonkamer ligt een paar treden hoger, met in het hart van de ruimte een haard. Het haardplateau loopt door in de trap, waardoor er een vloeiende beweging ontstaat richting de hoger gelegen werkruimte. De slaapkamer bevindt zich op de bovenste verdieping.

15042 MAKR Amersfoort 8
15042 MAKR Amersfoort 7
15042 MAKR Amersfoort 5
Bostuin

Alle leefruimtes liggen aan de achterkant van de woning en kijken uit op de bostuin. Omdat de tuin deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur, was alleen een verhoogd terras aansluitend aan het huis mogelijk. De luifel aan de eetkamerzijde zorgt voor beslotenheid. De rest van de bostuin is, volgens de regels, onbestraat en zo natuurlijk mogelijk beplant met veel inheemse soorten. De bewoners van de wijk zijn gezamenlijk eigenaar en beheerder van het omringende bos.

Kindcentrum De Zeeraket Almere Duin

Bekijk project

Modern Landhuis Wilp

Bekijk project

Renovatie en nieuwbouw Hengelo

Bekijk project

Villa Gorssel

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Basisschool Haren

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Epse

Bekijk project

Hoofdkantoor Vreugdenhil Dairy Foods Nijkerk

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Patiowoning Apeldoorn

Bekijk project

Villa Laren

Bekijk project

Villa Elst

Bekijk project

Kantoor Waterschap Rijn en IJssel Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amsterdam

Bekijk project

Gebiedsontwikkeling Curaçao

Bekijk project

Villa Lochem

Bekijk project

Hoofdkantoor Vitelco Leather Lichtenvoorde

Bekijk project

Villa Doetinchem

Bekijk project

Lyceum Fons Vitae Amsterdam

Bekijk project

Schuurwoning Olst

Bekijk project

Woonhuis Twello

Bekijk project

Kindcentrum Emmerhout Emmen

Bekijk project

Appartementen en stadswoningen Deventer

Bekijk project

Interieur woonhuis Wierden

Bekijk project

Integraal Kindcentrum Teresa Leeuwarden

Bekijk project

Interieur APS IT-diensten Utrecht

Bekijk project

Brede School De Jutter Vlieland

Bekijk project

Woonhuis Rozendaal

Bekijk project

Appartementencomplex Arnhem

Bekijk project

Productielocatie WILA Lochem

Bekijk project

Woonhuis Enschede

Bekijk project

Interieur hoofdkantoor Sissy-Boy

Bekijk project

Glazen villa Berlicum

Bekijk project

Woningbouwproject Blaricum

Bekijk project

Modern landhuis Laren (Gld)

Bekijk project

Woonhuis Woerden

Bekijk project

Integraal kindcentrum Argonauten Haarlem

Bekijk project

Verbouwing boerderij Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Oldebroek

Bekijk project

Rietgedekte villa Ouderkerk aan de Amstel

Bekijk project

Interieur woning Zutphen

Bekijk project

Campus Damwâld

Bekijk project

Landgoedwoning Warnsveld

Bekijk project

Revitalisatie JVO Gymnasium Amersfoort

Bekijk project

Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Sociale huurwoningen Deventer

Bekijk project

Villa Soest

Bekijk project

Kindcentrum Emmer Compascuum

Bekijk project

Verbouwing boerderij Enschede

Bekijk project

Woonhuis Schalkhaar

Bekijk project

Appartementen Lochem

Bekijk project

Interieur Graafschap College Doetinchem

Bekijk project

Woonhuis Amstelveen

Bekijk project

VSO Thriantaschool Emmen

Bekijk project

Buitenplaats Bos Uyterlinde Amersfoort

Bekijk project

Uitbreiding woonboerderij Laren

Bekijk project

Ecovilla Diepenheim

Bekijk project

Schuurwoningen Azelo

Bekijk project

MKC De Wijde Wereld

Bekijk project

Integraal kindcentrum Marelint Marum

Bekijk project

Schuurwoning Peize

Bekijk project

Appartementen Doetinchem

Bekijk project

Seniorenappartementen Lochem

Bekijk project

Sociale huurappartementen Ulft

Bekijk project

Verbouwing boerderij Barchem

Bekijk project

Tankstation Zutphen

Bekijk project

Regionale ambulancevoorziening Flevoland

Bekijk project

Revitalisatie zorglocatie Oranjestein in Doorn

Bekijk project

Nieuwbouw bestaande woning Woerden

Bekijk project

Details

Soort project
Wonen
Status
Gerealiseerd
Locatie

Amersfoort

Opdrachtgever(s)

Particulier

Fotografie

Henry van Belkom