Basisschool De Nijepoort Groenekan
LerenEen circulaire schuur in een zee van groen.
Basisschool De Nijepoort in Groenekan is een kleinschalige, openbaar toegankelijke dorpsschool. De zwarte schuren in dit tuindersgebied vormden een inspiratiebron voor het ontwerp.
De nieuwe school staat aan de rand van het dorp, omringd door groen en gelegen tussen de kassen, schuren en loodsen van tuinders. De kinderen uit Groenekan kunnen nu veilig lopend naar school, precies wat de ouders wilden.
In tegenstelling tot de meeste scholen wordt De Nijepoort bestuurd door een vereniging van ouders.
De verhuizing heeft veertien jaar op zich laten wachten. De oude school stond langs de A27 en voldeed in alle opzichten niet meer. Bovendien werden de kinderen daar verdeeld over twee gebouwen. In de nieuwe school zitten ze allemaal bij elkaar.
Simpel en stoer
De dorpsschool is slechts 29 meter lang en 16 meter breed. De contouren van de school volgen de kavelgrenzen van het kenmerkende slagenlandschap in dit deel van Groenekan.
Het gebouw bestaat uit een staalskelet met betonnen (gevlinderde) vloeren en is afgewerkt met natuurlijke materialen zoals hout en steen. Het dak en de gevels zijn gemaakt van aluminium sandwichplaten, vergelijkbaar met de schuren in de omgeving. Om aan de sluiten bij de tuindersschuren is gekozen voor de kleur zwart, een niet voor de hand liggende kleur voor een school. Maar de kinderen waren er al in de ontwerpfase enthousiast over; ze vonden het idee van een stoere, zwarte schuurschool prachtig.
Slimme, ruimtelijke indeling
Omdat budget voor de nieuwbouw krap was, is de afwerking van de nieuwe school sober gehouden. Daarnaast moest er inventief worden omgegaan met beschikbare ruimte. De industriële opzet van de school is ook binnen goed zichtbaar. Het dak is met de spanten en gordingen in het zicht gelaten. Dit vergroot het ruimtelijke gevoel in deze kleine school.
Alle installaties en leidingen zijn weggewerkt in een koofzolder, waardoor de plafonds in de lokalen en andere ruimtes strak zijn. De afwerking met naturel hout brengt zachtheid en warmte in de school.
De school is opgezet als een dorpje met huisjes (lokalen), doorgangen, trappetjes en bruggen.
De plattegrond zit slim in elkaar, waardoor het geheel groter lijkt dan het in werkelijkheid is. In de zijgevel is een groot venster uitgesneden zodat de kinderen altijd in contact staan met de omgeving.
Een grote tribunetrap verbindt de lesruimtes op de begane grond met de verdieping. De tribunetrap vormt samen met het speellokaal en de ontmoetingsruimte een mini-theater en spelruimte. Het speellokaal heeft een verschuifbare wand op rails waarmee het lokaal kleiner of groter kan worden gemaakt. Door de wand op de achterste rails te schuiven ontstaat er in het voorste deel een toneel.
Een klein dorp
De school is opgezet als een dorpje met huisjes (lokalen), doorgangen, trappetjes en bruggen. Dit ondersteunt de talentontwikkeling van kinderen, zowel als individu, in kleine groepen als in de schoolgemeenschap.
Er zijn allerlei doorzichten en wisselende perspectieven. Glaswanden met blankhouten deurkozijnen vormen een transparante begrenzing. De bijzondere doorkijkjes en lichtinval maakt kinderen bewust van hun omgeving en stimuleren hen om op onderzoek uit te gaan en contact te maken met andere kinderen. Naast de gemeenschappelijke ruimtes zijn er ook meer huiselijke plekjes, zoals het zitje onder het zadeldak.
De Nijepoort kreeg in januari 2014 als eerste school in gemeente De Bilt de titel 'gezonde school’.
Duurzaam en circulair
De school is ruim en licht. Er liggen zonnepanelen op het dak en het gebouw is goed geïsoleerd. Geperforeerde metalen voorzetgevels zorgen voor natuurlijke zonwering. De Nijepoort kreeg in januari 2014 als eerste school in gemeente De Bilt de titel 'gezonde school’. Daarnaast is het gebouw circulair: op de vloer na kunnen alle onderdelen volledig uit elkaar worden geschroefd om elders hergebruikt te worden.
Ondanks de beperkte middelen is het gelukt een unieke kleinschalige school te bouwen met een prettig leerklimaat.