IKC Schuilingsoord, Zuidlaren
LerenEen kindcentrum waar rust en avontuur hand in hand gaan
Het nieuwe onderkomen van IKC Schuilingsoord straalt met zijn gevouwen dak en royale overstek, een uitnodigende en vriendelijke sfeer uit. Het compacte gebouw biedt plaats aan zo’n 200 kinderen en beschikt tevens over ruimtes voor logopedie en fysiotherapie.
Veranda als overgangsgebied
Het kindcentrum ligt ‘veilig’ verdiept onder het uitkragende dak. Het overstek fungeert als een enorme veranda, een prettig overgangsgebied tussen de natuurlijke omgeving, het speelterrein en de lokalen. Onder de overkapping kunnen kinderen spelen of zich even terugtrekken, beschermd tegen zon, wind en regen.
Drie gescheiden entrees
Het alzijdige gebouw heeft een unieke ontsluiting door drie gescheiden entrees, wat bijdraagt aan de rust binnen de school. De centrale ingang, met zijn grote glazen gevel, is bedoeld voor de leerkrachten en wordt ook gebruikt voor gemeenschappelijke activiteiten. De kinderen hebben eigen ingangen: voor de bovenbouwleerlingen, die hun lokalen op de tweede verdieping hebben, zijn er twee stoere buitentrappen met bijbehorende galerijen. De leerlingen van de onderbouw komen op de begane grond binnen via een deur onder de galerij.
Mini-schooltjes
Tussen twee lokalen bevindt zich steeds een gedeelde ingang en een leerplein voor twee groepen.
Deze opzet creëert mini-schooltjes, waar het leerplein fungeert als verlengde werkruimte. Hier kunnen leerlingen ongestoord werken, aangezien de garderobes en toiletten direct bij de ingang zijn geplaatst.
Dit voorkomt onnodig verkeer over de leerpleinen, waardoor kinderen die hier geconcentreerd werken niet worden afgeleid.
Licht, open en avontuurlijk
De school is licht en ruimtelijk, met overal doorzichten. Daarnaast zijn er hoekjes waar kinderen zich kunnen terugtrekken om te leren of te relaxen, zonder dat ze uit het zicht verdwijnen. “In het tijdelijke gebouw hadden we traditionele lokalen en lange gangen waardoor we kinderen vaak uit het oog verloren”, zegt directeur Marjan Jansen. “Hier wordt iedereen gezien en met elkaar verbonden.”
Ook buiten valt er veel te beleven. Er is een uitdagend speelterrein en het gebouw biedt met zijn verspringende vlakken en spannende trappen met balkons, volop mogelijkheden om op avontuur uit te gaan.
Architect Daan Josee heeft goed naar ons geluisterd. Het gebouw past als een fijne jas.
Haag als fietsenstalling
Om wateroverlast bij stortbuien te voorkomen, ligt de school iets verhoogd. Het regenwater wordt afgevoerd naar een groene rand van hagen. Tussen deze hagen zijn er mogelijkheden om fietsen te stallen, waardoor de fietsen uit het zicht blijven en verspreid staan nabij de drie entrees.