Kindcentrum Kollum
LerenKindcentrum Kollum: eenvoud, flexibiliteit en aanpasbaarheid
Ondanks budgettaire uitdagingen is het in het Friese dorp Kollum gelukt een kindcentrum te realiseren dat in zijn robuuste eenvoud precies doet wat het moet doen: alle gebruikers én de gemeente Noardeast Fryslân tevreden stellen.
Uitdagend proces
Dat het nieuwe Kindcentrum Kollum in 2020 feestelijk is geopend, mag gerust een klein wonder heten. Het voortraject kende tal van obstakels zoals prijsstijgingen, een gemeentelijke herindeling en een sneller dan verwacht groeiend aantal leerlingen. Zowel financieel als ontwerptechnisch vormde dit een flinke uitdaging. Dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende partijen is het gelukt het project succesvol af te ronden.
Het gebouw is strak en eenvoudig van opzet en volledig uitgevoerd in metselwerk. Zonlicht en schaduw spelen prachtig over de sculpturale vorm en de subtiele detaillering in de bakstenen gevels, waardoor het kindcentrum tot leven komt.
Slimme en kostenbesparende indeling
Kindcentrum Kollum biedt onderdak aan twee basisscholen - CBS Koningin Juliana en OBS Professor Casimir - een peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang van TIKO. Deze veelzijdigheid vroeg om een creatieve plattegrond.
Het gebouw is symmetrisch ontworpen. Aan weerszijden bevinden zich de scholen, terwijl de gezamenlijke voorzieningen in het centrale middendeel zitten. Beide scholen hebben een basisvloer van 22 bij 22 meter die alle vrijheid biedt om de ruimte naar wens in te richten.
Elkaar ontmoeten
De entreehal vormt het kloppende hart van het gebouw, een ontmoetingsplek voor iedereen. Hier vinden we naast een tribunezittrap, ook een speellokaal, een keuken en een multifunctionele ruimte. De kinderopvang, die is ondergebracht in een unit van de Julianaschool, heeft een aparte toegang vanaf deze hal.
Eigen invulling
De Casimirschool koos voor een indeling met vier kleine instructieruimtes en een groot leerplein, terwijl de Julianaschool de voorkeur gaf aan vier lokalen met grote glazen schuifdeuren. Tijdens het bouwproces kwamen er voor de Casimirschool twee lokalen bij. Dankzij de flexibele elementen kan de indeling eenvoudig worden aangepast aan veranderende behoeften.
Fijnmazige routing
Elke school is bereikbaar via de centrale hal, maar heeft ook een eigen entree met garderobe. Deze opzet zorgt ervoor dat de kinderen rustig en snel de eigen groepsruimtes kunnen bereiken zonder over de leerpleinen te hoeven lopen. Een trap leidt naar de verdieping, waar de bovenbouw zit. De routing is identiek voor beide scholen, wat de uitwisseling en aanpasbaarheid van ruimtes vergemakkelijkt.
Oog voor detail
De detaillering in het metselwerk en het gekleurde glas in de vensters van de scholen geven het sobere gebouw iets extra’s. Binnen zorgt de kleurrijke lichtinval voor een prachtig effect op de vloer, een lichtspel dat per jaargetijde verandert en kinderen doet verwonderen.
De poëzie van een gebouw zit in de kleine dingen.
Klaar voor de toekomst
Ook toekomstige uitbreiding is al meegenomen in het ontwerp. Aan weerszijden van het gebouw kunnen per verdieping twee extra lokalen worden toegevoegd. De strategische plaatsing van de trappen maakt een compacte en kostenefficiënte uitbreiding mogelijk.
Het gebouw levert daarnaast een positieve bijdrage aan een duurzame toekomst: het is volledig gasloos.