

Kindcentrum Workum
LerenHier groeit de toekomst: samen verbonden en zichtbare duurzaamheid.
Het nieuwe kindcentrum in Workum is een voorbeeld van een succesvolle samenwerking. Het gebouw biedt onderdak aan zowel een openbare als een christelijke school en huisvest daarnaast ook de kinderopvang. Ondanks de ruimtelijke scheiding ontmoeten de kinderen van beide scholen elkaar dagelijks, zowel binnen als buiten het gebouw.
Gescheiden maar verbonden
Beide scholen - CBS It Finster en OBS De Pipegaal - bevinden zich aan de zijkanten van het gebouw, met centraal in het midden de kinderopvang. De onderbouw is op de begane grond, terwijl de verdieping het domein is van de bovenbouw.
In plaats van dikke muren tussen de scholen, is er een open, centraal gebied waar iedereen elkaar kan zien en ontmoeten. Hier staat ook een grote gezamenlijke koffietafel, die uitnodigt tot informeel overleg voor ouders en leerkrachten. De kinderen komen samen in de pauzes op de tribunetrap, het groene speelplein of op het multifunctionele sportveld naast de school.


Luifel van zonnepanelen
Het compacte, tweelaagse gebouw is zo ontworpen dat de lange zijde naar de openbare weg gericht is. Een grote luifel van zonnepanelen verbindt de straat met de hoofdentree. De luifel is een bewuste keuze van architect Daan Josee, die duurzaamheid op deze manier zichtbaar en toegankelijk wil maken voor kinderen. Hij vindt het belangrijk om te laten zien wat duurzaamheid inhoudt. “Hier groeit de toekomst. Als je duurzaamheid op scholen niet zichtbaar maakt, is dat een gemiste kans.”

Als je duurzaamheid op scholen niet zichtbaar maakt, is dat een gemiste kans.
Verschil in indeling
Hoewel het gebouw constructief symmetrisch is opgebouwd, hebben de scholen hun eigen inrichting gekozen. Eén school koos voor een ‘lokalen en suite’-opzet, waarbij schuifdeuren tussen de ruimtes flexibel gebruik mogelijk maken. De andere gaf de voorkeur aan een open indeling zonder gangen en lokalen. De instructieruimte fungeert hier als ‘stamgroep’, waarna de kinderen op de leerpleinen zelfstandig aan de slag gaan.
Beide scholen zijn licht en open, met veel glas en doorlopende zichtlijnen. De kinderen bereiken de eigen lokalen of instructieruimte via twee gaderobelijnen, zonder dat ze een leerplein hoeven te doorkruisen.
Het gebouw omarmt beide vises en zorgt tegelijkertijd voor eenheid. Van een afstand lijkt het één leeromgeving, terwijl bij nadere beschouwing de verschillende inrichtingen zichtbaar worden.





Innovatie die geen geld kost
Het gebouw is energieneutraal en beschikt over een novum: een plafond dat de ruimte kan verkoelen én verwarmen. Overdag werkt het als een koelelement dat warmte absorbeert, en zodra het ’s avonds afkoelt, straalt het plafond de warmte weer terug.
Deze innovatieve aanpak levert een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing, zonder extra kosten in het gebruik. Daan Josee: “Dit is duurzaamheid waarvoor je geen stekker in het stopcontact hoeft te steken.”
Daarnaast is het pand adaptief. Dankzij de kolommenstructuur is het eenvoudig aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen.

Het ontwerpteam en de uitvoering waren goed op elkaar afgestemd. Die kwaliteit zie je hier terug.
