

In ontwikkeling: IKC Sint Lukas Drachten
LerenEen eigentijdse 'kloosterschool'
In Drachten werken we aan een nieuw onderkomen voor integraal kindcentrum Sint Lukas. Het ontwerp is geïnspireerd op de serene structuur van een klooster. Het nieuwe Sint Lukas wordt niet alleen duurzaam, maar ook aanpasbaar en regeneratief.
Op de bouwlocatie bevond zich ooit de kloostertuin van een voormalig franciscanenklooster, dat op steenworp afstand ligt. Het monumentale klooster biedt tegenwoordig onderdak aan Museum Dr8888. Met de nieuwbouw is er een kans ontstaan om beide historische locaties met elkaar te verbinden, zodat de rijke geschiedenis van deze plek, in het hart van Drachten, extra betekenis krijgt.
Zomer 2025 wordt de oude school gesloopt. Als alles volgens planning verloopt kunnen de kinderen de tweede helft van 2026 verhuizen naar het gloednieuwe gebouw.
Rust, ruimte en verbinding

Het gebouw heeft kenmerkende arcades die de schaal verkleinen en een speelse verzameling ‘huisjes’ vormen, afgestemd op de belevingswereld van een kind.
In tegenstelling tot een traditioneel klooster is het gebouw open en licht. Dankzij de centrale patio, gevelhoge raampartijen en lichtkaatsers in het dak, stroomt het daglicht binnen.
De transparantie levert talloze zichtlijnen op die visueel contact door het hele gebouw mogelijk maken.
De groene patio brengt de seizoenen en het weer heel dichtbij, waardoor kinderen deze op een natuurlijke en educatieve manier kunnen ervaren.
Direct grenzend aan dit binnenhof is er een aangename overgangsruimte waar ze zelfstandig kunnen werken en leren.









Door de voortdurend veranderende lichtinval en schaduwwerking in de patio, ontdekken kinderen op een speelse manier hoe de tijd verstrijkt. Ze leren met behulp van de zon klok kijken.
Daarnaast biedt de patio inzicht in de waterkringlopen. De naar binnen hellende dakvlakken vangen regenwater op en leiden het naar waterbakken en een ondergrondse opslag. Via kettingen stroomt het water de bakken in, waarna het op verschillende manieren wordt benut, onder meer voor verkoeling in de zomer.
Ook op de natuurinclusieve speelplaats kunnen kinderen op een spontane manier duurzaamheid beleven en hun kennis hierover vergroten.


Duurzaam, aanpasbaar, regeneratief
✓ Compact, all-electric gebouw met veel natuurlijk licht
✓ Effectief georiënteerde gevels
✓ Flexibel skelet, constructie met grote overspanningen
✓ Aanpasbaar inbouwpakket
✓ 450 pv-panelen
✓ Aardwarmte installatie met water-water warmtepompen (seizoensgebonden warmte en koude opslag)
✓ Energieneutraal
✓ Hoogwaardig geïsoleerd: Rc gevel en dak 6,0
✓ Triple beglazing en hoge luchtdichtheid (Qv10 0,25)
✓ Warmteterugwinning
✓ Vraaggestuurde ventilatie, per ruimte regelbaar (rendement 85%)
✓ Zomernachtventilatie
✓ Gebruik PCM’s (Phase Change Materials)
✓ Waterbesparende zelfsluitende kranen
✓ Waterbesparende toiletten
✓ Waterkringlopen: groene daken, waterretentie en natuurlijke koeling (onttrekken van warmte door verdamping)
✓ Zintuigelijke ervaring in de zomer: het horen van druppelend water langs de kettingen geeft al een koeler gevoel
✓ Natuurinclusieve speelplaats
✓ Inheemse beplanting en hergebruik materialen
✓ Wadi
✓ Waterinfiltratie terrein

Naast de katholieke Jenaplan-basisschool huisvest Sint Lukas straks ook een kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van Eigen&Wijzer.
