

GGZ-gebouw Westerdok Dimence Almelo
ZorgenWesterdok: een flexibel en gastvrij gebouw in het hart van Almelo
Midden in Almelo staat Westerdok, een robuust en tegelijkertijd gastvrij gebouw voor geestelijke gezondheidszorg. Opdrachtgever Dimence Groep wilde bovenal een duurzaam, flexibel en waardevast gebouw dat in de toekomst ook gebruikt kan worden voor andere doeleinden.

Flexibiliteit als uitgangspunt
In Westerdok wordt hulp geboden aan volwassenen, jongvolwassenen en ouderen met psychische problemen. Omdat het gebouw niet specifiek als zorginstelling is ontworpen, ontleent het zijn stoere karakter niet aan de zorgfunctie, maar aan de plek in de stad.
Het gebouw is als casco opgezet waardoor het eenvoudig aanpasbaar is aan veranderende behoeften. Het H-vormige ontwerp bestaat uit vier afzonderlijke gebouwdelen die zowel zelfstandig als gezamenlijk kunnen functioneren.
De casco constructie maakt het mogelijk om extra trappenhuizen of liften toe te voegen. Daarnaast kan op elke 1,80 meter een binnenwand worden geplaatst waardoor een andere indeling eenvoudig is te realiseren. Ook een indeling met winkels met daarboven appartementen behoort tot de mogelijkheden.



Westerdok heeft een uitnodigende entree en staat subtiel gedraaid op kolommen, waardoor het letterlijk en figuurlijk uitzicht biedt op de binnenstad.
De huidige functie van het gebouw is het verlenen van geestelijke gezondheidszorg. Traditioneel worden psychiatrische instellingen in groene buitengebieden geplaatst, maar de Dimence Groep koos bewust voor een locatie midden in de stad.
Aanvankelijk waren buurtbewoners dan ook sceptisch, maar binnen een maand na de opening sloeg de stemming om en werd Westerdok geaccepteerd als onderdeel van de buurt.

Westerdok ademt de sfeer van een hotel, niet van een psychiatrische kliniek.
Wie voor het eerst in de centrale hal binnenkomt wacht een aangename verrassing: dit voelt niet als een psychiatrische kliniek.
In de ruime hal bevindt zich een grand café waar buurtbewoners, bezoekers en cliënten samenkomen. De sfeer doet eerder denken aan een warm en gastvrij hotel dan aan een zorginstelling.
De architectuur en het interieur sluiten aan op de Planetree-zorgfilosofie, waarin een helende omgeving centraal staat. Dit komt onder meer tot uiting in de overvloed aan daglicht, de groene wandbeplanting en de kunstwerken die door het hele gebouw te vinden zijn.




Het interieur vertelt een liefdevol verhaal.
Bureau Groen+Schild en grafisch designbureau SKVL verzorgden de persoonlijke touch in het interieur. Gangen, wachtkamers en trappenhuizen zijn verrijkt met illustraties en gedichten die raken, inspireren of een glimlach oproepen.
Met 130 kunstwerken wordt het verhaal van de menselijke psyche verteld. Bezieling en bewegwijzering zijn zo op een organische manier met elkaar verweven.
De warme kleuren en natuurlijke materialen dragen bij aan een prettige, menselijke omgeving. Zelfs in de psychiatrische intensive care-unit doet de sfeer denken aan die van een hotel.
Het interieur en de uitstraling van Westerdok kwamen mede tot stand dankzij de input van medewerkers en cliënten. Door hen vanaf het begin te betrekken bij het ontwerpproces, is een gebouw ontstaan dat als een warme jas om de zorg heen valt.










Bouwen aan zorg doe je met mensen, niet met stenen.

