

Brandweerkazerne, Wijchen
WerkenEen eigenzinnige brandweerheuvel
In plaats van een standaard gebouw koos de gemeente Wijchen voor een bijzonder ontwerp: een brandweerkazerne die verzonken ligt in het landschap. Met zijn groene dak voegt het gebouw zich naadloos in de historische omgeving, die wordt gekenmerkt door een molenberg en eeuwenoude grafheuvels.

𝗘𝗶𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗱𝘄𝗲𝗲𝗿𝗸𝗮𝘇𝗲𝗿𝗻𝗲
Tot 2007 beschikte het historische dorp niet over een eigen brandweerkazerne. Sinds 1813 was het brandweerkorps ondergebracht in tijdelijke onderkomens. Met de bouw van de nieuwe kazerne kreeg Wijchen voor het eerst in twee eeuwen een permanente brandweervoorziening.
De kazerne ligt aan de rand van het centrum en maakt deel uit van de groene long van de gemeente. Deze zone bevindt zich op een oude rivierduin die zich uitstrekt tot aan kasteel Wijchen. Op de top van deze rivierduin staat de Oude Molen, een rijksmonument uit 1799. In de directe omgeving, op de molenberg, zijn grafheuvels gevonden uit zowel de IJzertijd als de Romeinse tijd.
De historische context maakt de locatie uniek en vroeg om een zorgvuldige benadering van de nieuwbouw.

𝗟𝗮𝗻𝗱𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽𝗽𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗶𝗻𝗯𝗲𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴
De locatie bracht enkele uitdagingen met zich mee. Volgens de molenwet mocht het nieuwe gebouw niet hoger worden dan de onderzijde van de wieken van de molen. Om daaraan te voldoen is de kazerne deels verzonken in een (aangelegde) heuvel, met een mos-sedum dak dat de contouren van het landschap volgt. Zo gaat het gebouw op in de natuurlijke en historische contaxt.

Iedereen is er blij mee. We zijn in Nederland een van de weinige korpsen die geen blokkendoos als kazerne hebben, maar een unieke brandweerheuvel.
𝗚𝗿𝗼𝗲𝗻𝗲 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿𝘇𝗶𝗷𝗱𝗲, 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘇𝗶𝗷𝗱𝗲
Aan de zijde van kasteel Wijchen opent het gebouw zich met zichtbare inrijpoorten voor de brandweerauto’s. Vanaf de straat is het gebouw door de centrale hal van voor tot achter te doorzien, wat zorgt voor transparantie en een open uitstraling. Dit verschil in expressie doet recht aan de kwaliteiten van de omgeving.




𝗠𝘂𝗹𝘁𝗶𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗲𝗹 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸
De kazerne omvat een uitrukgarage met wasplaats, kantoren, kantine en inspectieruimten. Daarnaast wordt het gebouw ook gebruikt voor vergaderingen van andere gemeentelijke afdelingen. De bedrijfsarts en maatschappelijk werk hebben er een eigen ruimte.






